3,1 εκατ. ευρώ διεκδικεί από το ΕΣΠΑ ο Δήμος Αλεξάνδρειας για τη βιοκλιματική ανάπλαση δύο πλατειών της πόλης

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αλεξάνδρεια, 7 Δεκεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 3,1 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
για έργα βιοκλιματικής ανάπλασης σε δύο πλατείες της πόλης

Τη χρηματοδότηση έργων, προϋπολογισμού 3.067.385,97 ευρώ, για την βιοκλιματική αναβάθμιση δύο υποβαθμισμένων πλατειών στην πόλη της Αλεξάνδρειας, της πλατείας ΟΣΕ και της πλατείας Ελευθερίας, διεκδικεί ο δήμος Αλεξάνδρειας, με πρόταση που υπέβαλε σήμερα στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στο πλαίσιο ανοιχτής πρόσκλησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» για την επιχορήγηση έργων βιοκλιματικής αναβάθμισης δημόσιων ανοιχτών χώρων.

Σκοπός των προτεινόμενων έργων είναι η δημιουργία δύο εξωστρεφών αστικών χώρων-πόλων στην πόλη της Αλεξάνδρειας που θα δίνουν τη δυνατότητα στους δημότες να χαλαρώσουν, να διαβάσουν, να περπατήσουν, να συναντηθούν μεταξύ τους, να ψυχαγωγηθούν. Στο σχεδιασμό προτεραιότητα δίνεται στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο η υλοποίηση των έργων να αποτελέσει πρότυπο βιοκλιματικού σχεδιασμού και μέσο ανάπτυξης οικολογικής συνείδησης.

Οι παρεμβάσεις αφορούν στην επανακατασκευή όλων των υποδομών των δύο πλατειών, όπως την αντικατάσταση των επιστρώσεων δαπέδων με νέες, από διάφορα υλικά οικολογικού σχεδιασμού, την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης όμβριων υδάτων, εισαγωγή του υγρού στοιχείου για αισθητικούς αλλά και λειτουργικούς λόγους (ψύξη κατά τη θερινή περίοδο), την εκ νέου μελέτη του φωτισμού και την τοποθέτηση νέων φωτιστικών, ώστε οι χώροι να αποκτήσουν χρήση όχι μόνο υπό το φως της ημέρας αλλά και κατά τις βραδινές ώρες, τον επανασχεδιασμό της φύτευσης, ώστε να καταστεί πιο λειτουργική, βιοκλιματική και συνεπής προς την ελληνική χλωρίδα και την κατασκευή νέων παιδικών χαρών με παιχνίδια ασφαλή και δημιουργικά για τα παιδιά.

Ειδικότερα οι προτεινόμενες παρεμβάσεις στις δύο πλατείες του Δήμου περιλαμβάνουν:

Πλατεία ΟΣΕ (επιφάνεια παρέμβασης 3.655 m2)

Ο σχεδιασμός προβλέπει την ταύτιση του επιπέδου της πλατείας, στις τέσσερις κύριες εισόδους της, με το επίπεδο του περιμετρικού πεζοδρομίου, για την άνετη πρόσβαση αυτής σε όλους τους πολίτες. Τη διαμόρφωση της δυτικής πλευράς ως κύριας εισόδου που θα οδηγεί σε ένα «διευρυμένο χώρο» συγκέντρωσης δημοτών, όπου θα δεσπόζει μεταλλική πέργκολα, εξοπλισμένη με περσίδες και φωτοβολταϊκά στοιχεία. Την πέργκολα διαδέχονται οι «δεξαμενές νερού» που είναι τοποθετημένες σε σειρά. Ακολουθεί η περιοχή «στάσης», με κυρίαρχο στοιχείο μία δεύτερη πέργκολα. Καθιστικά διαμορφώνονται κατάλληλα εκατέρωθεν του άξονα και παγκάκια τοποθετούνται σε καίρια σημεία, δημιουργώντας ένα χώρο συνεύρεσης, στον οποίο ο χρήστης μπορεί να ξεκουραστεί ή να ψυχαγωγηθεί αξιοποιώντας το υφιστάμενο αναψυκτήριο. Από την είσοδο, στη βόρειο-δυτική γωνία της πλατείας, ξεκινά ένας άξονας κίνησης πεζών που οδηγεί στην καρδιά της πλατείας, το «κεντρικό δέντρο» και κατόπιν στην «παιδική χαρά». Στη βόρειο-ανατολική γωνία της πλατείας διαμορφώνεται η τρίτη είσοδος. Περιμετρικά από τον «κεντρικό δέντρο» κατασκευάζεται ένα νέο διευρυμένο κυκλικό καθιστικό με επένδυση ξύλου. Δυτικά της εισόδου διαμορφώνεται ένας αμφιθεατρικός χώρος με κερκίδες επενδυμένες με ξύλο. Με κατάλληλο εξοπλισμό (π.χ. κινητά πετάσματα) ο χώρος αυτός θα μπορεί να φιλοξενήσει μικρής κλίμακας πολιτιστικά ή άλλου είδους δρώμενα. Στη νότια πλευρά της πλατείας χαράσσεται ακόμη μία είσοδος και ένας άξονας κίνησης πεζών που οδηγεί κατόπιν μικρής διαδρομής ολίγων μέτρων, στο «κεντρικό δέντρο», περνώντας δίπλα από θεματικό κήπο αρωματικών βοτάνων που προκαλεί την όσφρηση. Χτιστό καθιστικό με ξύλινη επένδυση κατασκευάζεται, προκειμένου να προσφέρει χώρο στάσης κάτω από την πυκνή σκιά των δέντρων. Ο άξονας αυτός επιπρόσθετα, εξυπηρετεί την πρόσβαση μέσω κλίμακας, στο εσωτερικό επίπεδο της πλατείας και στο χώρο της πέργκολας. Στην ανατολική πλευρά της πλατείας διαμορφώνεται η παιδική χαρά σε ένα κλειστό ελεγχόμενο χώρο.

Πλατεία Ελευθερίας (επιφάνεια παρέμβασης 8.528 m2)

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός ξεκινά από έναν «κεντρικό κυκλικό χώρο» ο οποίος καταλαμβάνει το νοτιο-ανατολικό άκρο της πλατείας, αποτελώντας το σημείο αναφοράς της. Στην περιφέρεια του κυκλικού χώρου και στο ήμισυ αυτής, διαμορφώνονται κερκίδες ενώ στο υπόλοιπο κυριαρχεί το υγρό στοιχείο. Το δάπεδο του χώρου αυτού επιστρώνεται με μαύρο και λευκό μάρμαρο ακτινωτά και εναλλάξ. Περιμετρικά και εκτός του κυκλικού χώρου διαμορφώνονται περιοχές πρασίνου που ενσωματώνουν παλαιά και νέα φύτευση, περιοχές ανοιχτές επενδεδυμένες με χυτό βοτσαλωτό δάπεδο, άλλες με ξύλινο δάπεδο, με νερό αλλά και μία παιδική χαρά για τους μικρούς χρήστες της πλατείας, με καθιστικά, κάδους απορριμμάτων, βρύση, ποδηλατοστάσιο και φωτιστικά. Σε κάθε πλευρά της πλατείας οριοθετημένοι είσοδοι, επιστρωμένες με μάρμαρο, κατευθύνουν τους πεζούς στον κεντρικό κυκλικό χώρο. Εγκάρσια προς τις εισόδους κίνησης, δημιουργούνται νέοι άξονες που περιλαμβάνουν διάφορα στοιχεία (πέργκολα με ξύλινο δάπεδο, κυκλικό δίσκο με λευκές κροκάλες ποταμού, πίδακες νερού, κήπο με αρωματικά). Στη βορειοανατολική γωνία διαμορφώνεται παιδική χαρά, με ξύλινα όργανα και ελαστικό δάπεδο ασφαλείας, παρτέρια, χτιστό καθιστικό και τρεις ρηχές δεξαμενές νερού.

Η πρόταση του δήμου Αλεξάνδρειας, περιλαμβάνει τέσσερα υποέργα: 

  • το πρώτο, αφορά την τεχνική και ενεργειακή υποστήριξη για την υλοποίηση του κυρίως έργου «Βιοκλιματική αναβάθμιση των πλατειών ΟΣΕ και Ελευθερίας Δήμου Αλεξάνδρειας», με την παροχή υπηρεσίας για την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη του προτεινομένου έργου, με ανάθεση σε εξωτερικό (εξειδικευμένο) συνεργάτη (προϋπολογισμός 73.800 ευρώ).
  • το δεύτερο, την υλοποίηση του έργου «Βιοκλιματική αναβάθμιση των πλατειών ΟΣΕ και Ελευθερίας Δήμου Αλεξάνδρειας» (προϋπολογισμός 2.965.942,47 ευρώ). 
  • το τρίτο, την προμήθεια και εγκατάσταση μετρητικού σταθμού, ο οποίος θα μετρά ηλιακή ακτινοβολία, θερμοκρασία, υγρασία περιβάλλοντος, ταχύτητα και διεύθυνση του αέρα (προϋπολογισμός 4.243,50 ευρώ). 
  • το τέταρτο, αφορά δράσεις ενημέρωσης και διάδοσης των αποτελεσμάτων του έργου (προϋπολογισμός 23.400 ευρώ) και περιλαμβάνει συνδρομή τεχνικού συμβούλου για τη σύνταξη του τεύχους προκήρυξης του διαγωνισμού, τεχνικό φυλλάδιο για τα αποτελέσματα του έργου με ενσωμάτωση αυτού στην ιστοσελίδα του Δήμου και ημερίδα ενημέρωσης.

 

Μέγεθος γραμματοσειράς