Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Συνεδρίαση “Οργάνου Χάραξης Δημοτικής Πολιτικής” για το θέμα των συνενώσεων-ιδρύσεων Σχολικών Μονάδων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Αλεξάνδρεια 28 Μαρτίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή 27 Μαρτίου, μετά από πρόσκληση του δημάρχου κ. Φώτη Δημητριάδη, το διαπαραταξιακό «Όργανο Χάραξης Δημοτικής Πολιτικής» του δήμου Αλεξάνδρειας, με σκοπό να ενημερωθούν τα μέλη του από τον δήμαρχο για το αποτέλεσμα της συνάντησης με την υφυπουργό κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, σχετικά με τη συγχώνευση του Γυμνασίου Τρικάλων και την υποβάθμιση των Δημοτικών Σχολείων Καμποχωρίου-Βρυσακίου και Καβασίλων, που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας, κ.κ. Χαράλαμπος Γκιόνογλου, Αθανάσιος Τσιάπλας και Χρήστος Αλευράς, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Γιάννης Γκιουρτζής και οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Αθανάσιος Κούγκας, Νικόλαος Γκαβαρδίνας, Σάββας Ανδρονίδης, Κώστας Βενιόπουλος και Γρηγόρης Στεργιόπουλος.

Αρχικά ο δήμαρχος ανέφερε ότι, ενεργώντας στα πλαίσια της εξουσιοδότησης που είχε από το δημοτικό συμβούλιο και το διαπαραταξιακό όργανο χάραξης δημοτικής πολιτικής, μετέβη –μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας κ. Τάκη Παπαδόπουλο και τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Τρικάλων κ. Δήμο Κασνακίδη- την Πέμπτη 24 Μαρτίου στην Αθήνα όπου και συναντήθηκε, κατόπιν σχετικής διαμεσολάβησης τοπικών βουλευτών της κυβερνώσας παράταξης, με την υφυπουργό Παιδείας κ. Χριστοφιλοπούλου. Στη συνάντηση της αντιπροσωπείας του δήμου με την υφυπουργό Παιδείας παρίσταντο, επίσης, οι τρεις βουλευτές Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ, κ.κ. Αναστάσιος Σιδηρόπουλος, Θανάσης Γικόνογλου και Άγγελος Τόλκας, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας κ. Γιάννης Κιρκιλιαννίδης, η παρουσία του οποίου δεν ήταν γνωστή στην αντιπροσωπεία του δήμου. (Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μιχάλης Χαλκίδης, είχε ήδη επικοινωνήσει τηλεφωνικά με το δήμαρχο και του γνωστοποίησε ότι συντάσσεται με την θέση της δημοτικής αρχής και του δημοτικού συμβουλίου, αλλά λόγω απουσίας του από την Αθήνα τη συγκεκριμένη μέρα δεν μπορεί να παραστεί στη συνάντηση).

«Μέσα στην αίθουσα, όπου και έγινε η συνάντηση με την υφυπουργό, ήταν και ο κ. Κιρκιλιαννίδης μαζί με έναν ακόμη κάτοικο των Τρικάλων, χωρίς εμείς να το γνωρίζουμε εκ των προτέρων. Προσήλθαν αυτόκλητα και ενήργησαν εν αγνοία μας, προφανώς σε συνεννόηση με κάποιους τοπικούς κυβερνητικούς βουλευτές που τους προσκάλεσαν, δεν ξέρω με ποια επιδίωξη», ανέφερε ο δήμαρχος.

«Από πλευράς μου –συνέχισε ο δήμαρχος– εξέθεσα στην κ. υφυπουργό τις θέσεις μας, δηλαδή να παραμείνουν, ως έχουν, όλες οι σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που λειτουργούν στο δήμο μας, ότι δεν συμφωνούμε με την πρόταση του υπουργείου Παιδείας για τη συγχώνευση των Γυμνασίων Τρικάλων και Κορυφής και την υποβάθμιση των Δημοτικών Σχολείων Καμποχωρίου-Βρυσακίου και Καβασίλων, παρέδωσα το έγγραφο και τις αποφάσεις του δήμου και μετέφερα την πρότασή μας για ανακατανομή του μαθητικού δυναμικού στα σχολεία, στο επίπεδο του διευρυμένου δήμου, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα του μειωμένου μαθητικού δυναμικού που υπάρχει στο Γυμνάσιο Τρικάλων.

Όμως, αμέσως μετά, παρενέβη στη συζήτηση ο κ. Κιρικιλιαννίδης, ο οποίος, συνεπικουρούμενος από ορισμένους κυβερνητικούς βουλευτές, διαφοροποιήθηκε από τις θέσεις που εξέφρασα, που άλλωστε ήταν και οι επίσημες θέσεις και προτάσεις του δήμου και ήμουν εξουσιοδοτημένος να τις μεταφέρω στην υφυπουργό. Μετά από αυτό το γεγονός, το οποίο είμαι υποχρεωμένος να καυτηριάσω και να σας καταγγείλω, διέκοψα με δική μου πρωτοβουλία κάθε περαιτέρω συζήτηση.

Από την πλευρά της, η κ. υφυπουργός, ζήτησε να επανέλθουμε εκ νέου με προτάσεις και να επαναληφθεί η συνάντηση». Μετά την ενημέρωση του δημάρχου για όλα όσα διαμείφθηκαν στη συνάντηση με την υφυπουργό Παιδείας, τα μέλη του Οργάνου Χάραξης Δημοτικής Πολιτικής του δήμου Αλεξάνδρειας, κατόπιν συζήτησης, αποφάσισαν ομόφωνα:

• Να επισημανθεί ως ανάρμοστη η συμπεριφορά του δημοτικού συμβούλου κ. Κιρκιλιαννίδη, που μετέβη αυτόκλητα στο υπουργείο Παιδείας και ενήργησε χωρίς να ενημερώσει τον δήμαρχο, που, ως εκφραστής των αποφάσεων του δήμου Αλεξάνδρειας και έχοντας την εξουσιοδότηση του διαπαραταξιακού Οργάνου, ήταν ο αποκλειστικά αρμόδιος για να συζητήσει το θέμα με την αρμόδια υφυπουργό.

• Να αποτυπωθεί, με αναλυτική καταγραφή, η υφιστάμενη κατάσταση του μαθητικού δυναμικού όλων των σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Αλεξάνδρειας, όπως αριθμός μαθητών ανά σχολική μονάδα/τμήμα/τάξη, μαθητικό δυναμικό κατά οικισμό, αριθμός μετακινούμενων μαθητών στις σχολικές μονάδες, κλπ.

• Να πραγματοποιηθεί άμεσα, με πρωτοβουλία του δήμου, σύσκεψη εργασίας με τη συμμετοχή του διευθυντή της δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, του προϊσταμένου του 1ου Γραφείου δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αλεξάνδρειας και των διευθυντών όλων των σχολικών μονάδων, με σκοπό να διατυπωθεί εμπεριστατωμένα πρόταση για ανακατανομή του μαθητικού δυναμικού σε σχολικές μονάδες, με παράλληλη εξασφάλιση του τρόπου, των μέσων και των δαπανών που απαιτούνται για τις μετακινήσεις μαθητών στα σχολεία.

• Η πρόταση αυτή να τεθεί, ακολούθως, σε δημόσια διαβούλευση, στα πλαίσια ευρείας σύσκεψης στο δημαρχείο, με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων, των διοικητικών συμβουλίων συλλόγων γονέων, της κοινότητας των μαθητών, των προέδρων και μελών των συμβουλίων δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων του δήμου και κάθε άλλου ενδιαφερόμενου δημότη, προκειμένου να εξασφαλιστεί, κατά το δυνατόν, η μέγιστη συναίνεση για την πρόταση.

• Να πραγματοποιηθεί, ειδικά για το θέμα αυτό, συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο τελικά θα αποφασίσει για την πρόταση του δήμου Αλεξάνδρειας προς το υπουργείο Παιδείας.

• Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που θα αποτελεί και την πρόταση προς το υπουργείο Παιδείας, να μεταφερθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου με επίσκεψη αντιπροσωπείας του δήμου, αποτελούμενη από το δήμαρχο και τους επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων.

• Σε κάθε περίπτωση, ο δήμος Αλεξάνδρειας επιμένει στην πρόταση και διεκδικεί τη διατήρηση και λειτουργία, ως έχει, όλων των Γυμνασίων που λειτουργούν στα διοικητικά του όρια.

Κοινοποίηση