Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Με επιτυχία διεξήχθη η εκδήλωση του Δήμου Αλεξάνδρειας για τον Εθελοντισμό

 

Το απόγευμα της Πέμπτης 15 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην Αλεξάνδρεια η εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος με θέμα «Ο εθελοντισμός στη ζωή μας». Στην κατάμεστη αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων επικεντρώθηκε στην Ολυμπιονίκη Βούλα Πατουλίδου, που μίλησε με την ιδιότητά της ως τομεάρχης προαγωγής εθελοντισμού του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, και στον γνωστό πολιτειολόγο και συγγραφέα Κώστα Ζουράρι που την συνόδευε.

Με την εκδήλωση αυτή, όπως είπε ο δήμαρχος Φώτης Δημητριάδης στο σύντομο χαιρετισμό του, σηματοδοτείται η έναρξη των δράσεων εθελοντισμού του δήμου Αλεξάνδρειας. «Η απόφασή μας να προχωρήσουμε στην ίδρυση γραφείου εθελοντισμού και στη δημιουργία ομάδων εθελοντών στο δήμο μας, δεν προέκυψε μόνον ως συνέπεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης και των τεράστιων αναγκών της κοινωνίας μας, αλλά στηρίζεται στην πεποίθησή μας ότι ο εθελοντισμός είναι ο δείκτης του πολιτισμού μιας κοινωνίας, βασικό στοιχείο του κοινωνικού ιστού κι ένα μέσο για την βελτίωση της ποιότητας ζωής», ανέφερε ο δήμαρχος τονίζοντας ότι «στόχος του δήμου είναι να ενώσει τις δυνάμεις όλων των εθελοντών που δραστηριοποιούνται μέσα από τους τοπικούς φορείς και να αναληφθούν από κοινού πρωτοβουλίες για να βοηθήσουμε όπως μπορούμε τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη». Απευθυνόμενος στα μέλη της ομάδας εθελοντών του δήμου, που ξεπερνούν ήδη τα 80 άτομα, ο κ. Δημητριάδης διαβεβαίωσε ότι, τόσο ο ίδιος όσο και το δημοτικό συμβούλιο, θα είναι στο πλευρό τους για να βοηθήσουν το έργο και τις δράσεις εθελοντισμού, παρέχοντας κάθε δυνατή υλική στήριξη και ηθική βοήθεια. Πεποίθησή μας και σύνθημά μας είναι ότι «μαζί μπορούμε καλύτερα» είπε ο δήμαρχος και κάλεσε τις εθελοντικές ομάδες, τους τοπικούς φορείς και μεμονωμένους πολίτες, να αγκαλιάσουν αυτή την πρωτοβουλία του δήμου.

Αμέσως μετά τον δήμαρχο, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Άννα Λαμπίρη, που εκπροσώπησε την παράταξη του Μπάμπη Γκιόνογλου. Η κ. Λαμπίρη μίλησε με θερμά λόγια για την Βούλα Πατουλίδου, που ως πρωταθλήτρια και Ολυμπιονίκης δόξασε και τίμησε τη χώρα μας και την ευχαρίστησε που με την δύναμη, το σθένος και τη δράση της δίνει το καλύτερο παράδειγμα σε όλους τους Έλληνες.  

Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και υπεύθυνη εθελοντισμού του δήμου Αλεξάνδρειας, Όλγα Μοσχοπούλου, αναφέρθηκε στις αξίες και την προσφορά του εθελοντισμού στην κοινωνία και τις πρώτες δράσεις εθελοντισμού που έχει προγραμματίσει ο δήμος. Στην ομιλία της η κ. Μοσχοπούλου είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ο Εθελοντισμός έχει μακρά παράδοση στη χώρα μας. Χιλιάδες Σύλλογοι, μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Σωματεία, η Εκκλησία μας και άλλοι φορείς, με τα μέλη και τους υποστηρικτές τους, πρωτοστατούν στην εθελοντική προσφορά εργασίας που εκτείνεται σε όλο το φάσμα, από την παροχή υπηρεσιών φροντίδας, ως τις οργανωμένες δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, την πρόληψη ή την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, έως την παροχή εκπαίδευσης σε κοινωνικές ομάδες. Βασικό στοιχείο του εθελοντισμού είναι, το ίδιο το άτομο, που μέσα από την εθελοντική του προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, δίνει πραγματικό νόημα στις ουσιαστικές αξίες της ζωής, αποκτά μαθησιακές εμπειρίες και επαγγελματικές δεξιότητες. Για τον Δήμο Αλεξάνδρειας αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση να παρέχει στους τοπικούς φορείς εθελοντισμού και στους ενεργούς πολίτες τα εργαλεία και τα μέσα προκειμένου να αναπτύξουν ή να διευρύνουν τις δράσεις τους, μεριμνώντας παράλληλα για την προάσπιση της αυτοτέλειας και της ανεξαρτησία τους. Οι αρχές, οι αξίες και τα ιδεώδη του εθελοντισμού είναι στοιχεία που αναβαθμίζουν και προβάλουν το ανθρώπινο πνεύμα, τον πολιτισμό, την συνεργασία και την ομαδικότητα. Όταν μιλάμε για τον εθελοντισμό, μιλάμε για ιδιαίτερες αξίες όπως η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική συμμετοχή. Είναι πράξη αγάπης και συμπαράστασης προς τον συνάνθρωπο μας αλλά και προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Με τον εθελοντισμό προβάλουμε το γενικό συμφέρον, αναδεικνύουμε τους κοινούς στόχους και τα κοινά οράματα έναντι του ατομικισμού και των αποκλειστικά προσωπικών συμφερόντων μας. Προσθέτουμε έναν θετικό σκοπό στην καθημερινή μας ζωή. Ο εθελοντισμός είναι κατάθεση ψυχής, είναι αγάπη, είναι αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο και την φύση.
Ο Δήμος Αλεξάνδρειας με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προχώρησε στην ίδρυση Γραφείου Εθελοντισμού, στη δημιουργία Μητρώου Εθελοντών και στη σύσταση Ομάδας Εθελοντών. Το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου έχει σκοπό να συμβάλλει:
• Στην ενημέρωση, πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων σε θέματα εθελοντισμού και αλληλεγγύης, μέσω της διοργάνωσης εκδηλώσεων, ημερίδων, συνεδρίων, εκθέσεων, λειτουργίας ιστοσελίδας, και άλλων συναφών προγραμμάτων και δράσεων που αφορούν στην προώθηση του εθελοντισμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας.
• Στην διοργάνωση σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με σκοπό την κατάρτιση πολιτών και την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και άλλων προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας.
• Στην υποστήριξη των τοπικών εθελοντικών οργανώσεων, των σωματείων και συλλόγων, των ερανικών και φιλοπτόχων ταμείων της Εκκλησίας μας, καθώς και στην διοργάνωση κοινών δράσεων, εκδηλώσεων και προγραμμάτων εθελοντισμού στην περιοχή του Δήμου μας.
• Στην τήρηση και διαρκή επικαιροποίηση του μητρώου εθελοντών, των ομάδων εργασίας από εθελοντές πολίτες του Δήμου Αλεξάνδρειας και των τοπικών φορέων με προσφορά και δράση στον τομέα του εθελοντισμού.
• Στην δημιουργία και λειτουργία «τράπεζας πληροφοριών» στην οποία θα κατατίθενται πληροφορίες, προτάσεις, προβλήματα απ’ όλη την τοπική μας κοινωνία, τους Δημότες και τους Φορείς του Δήμου Αλεξάνδρειας. Η τράπεζα πληροφοριών θα εμπλουτίζεται με την τεχνογνωσία και τις ανάλογες εμπειρίες άλλων εθελοντικών φορέων που δρουν είτε στην περιοχή μας και στη χώρα μας είτε ακόμη και στο εξωτερικό, προκειμένου να διευκολυνθούν όσο είναι δυνατόν οι δράσεις εθελοντισμού που αναλαμβάνουν τοπικοί φορείς, και, κυρίως για να υπάρχει ένας συντονισμός και μια συνέργεια των εθελοντικών δράσεων όλων των τοπικών φορέων, ώστε να μην γίνεται σπατάλη των πολύτιμων και, δυστυχώς, ανεπαρκών – σε σχέση με τις πολύ αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν στην κοινωνία μας – ανθρωπίνων και υλικών πόρων που αφιερώνονται σε εθελοντικές δράσεις.
• Στην ανάπτυξη της συνεργασίας του Δήμου μας και των τοπικών φορέων με άλλους Δήμους και φορείς σε θέματα αλληλεγγύης και εθελοντισμού, με στόχο την δημιουργία ενός τοπικού δικτύου αλληλεγγύης στο οποίο θα συμμετέχουν ως ισότιμοι εταίροι οι συλλογικές εκφράσεις της κοινωνίας, αλλά και φυσικά πρόσωπα.
• Τέλος, την κατάρτιση και υλοποίηση του ετήσιου προγράμματος δράσεων εθελοντισμού του Δήμου μας.
Στην Ομάδα Εθελοντών του Δήμου, που αριθμεί ήδη πάνω από 90 εγγεγραμμένα μέλη, μπορούν να εγγραφούν κάτοικοι και δημότες, αρκεί να συμπληρώσουν μια απλή αίτηση με τα στοιχεία τους. Σκοπός της Ομάδας Εθελοντών του Δήμου Αλεξάνδρειας είναι η παροχή υπηρεσιών εθελοντισμού στους τομείς της υγείας, της κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης, της καθαριότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος, της παιδείας, του πολιτισμού, του αθλητισμού, κλπ. Στο πλαίσιο λειτουργίας της Ομάδας Εθελοντών, προβλέπουμε επίσης να συγκροτηθούν αποκεντρωμένες Ομάδες Εθελοντών, κατά τόπους, στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες, ώστε να πραγματοποιούνται δράσεις, αν είναι δυνατόν σε κάθε οικισμό του Δήμου, με τη συμμετοχή των αντίστοιχων κατοίκων-εθελοντών και των τοπικών συλλόγων.
Θα ήθελα να τονίσω, προς αποφυγή τυχόν παρανοήσεων ή εσφαλμένων εντυπώσεων, ότι ο Δήμος Αλεξάνδρειας, με την λειτουργία της Ομάδας Εθελοντών, δεν επιδιώκει να «καπελώσει» ή να «ανταγωνιστεί», τοπικούς φορείς, οργανώσεις και συλλόγους με πολυετή προσφορά στον εθελοντισμό, στην κοινωνία μας και στους συμπολίτες μας. Αντίθετα, ο Δήμος επιδιώκει να συνδράμει, όπου και όπως μπορεί, και με τα μέλη της Ομάδας των Εθελοντών του, στην ενίσχυση του εθελοντικού έργου των τοπικών φορέων και στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των φορέων, για την υλοποίηση εθελοντικών δράσεων, όπου είναι δυνατόν.
Είναι πραγματικά ευτύχημα που υπάρχουν και στην περιοχή μας, πολύ αξιόλογοι άνθρωποι, ενεργοί πολίτες και σύλλογοι, που αθόρυβα και μεθοδικά, χωρίς τυμπανοκρουσίες και προβολή, επιτελούν σημαντικό κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο: Η Εκκλησία μας, με τις ερανικές επιτροπές και τα φιλόπτωχα ταμεία της, οι Σύλλογοι Αιμοδοσίας, στα Τρίκαλα και στη Μελίκη, το τοπικό παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ο Σύλλογος κυριών της Αλεξάνδρειας, ο Ροταριανός Όμιλος, οι Πρόσκοποι, ο Σύλλογος των «Παιδιών της Άνοιξης», οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, οι Εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των Σχολείων μας, Εμπορικές Επιχειρήσεις και άλλοι φορείς, που επιτελούν σημαντικό εθελοντικό έργο.
Στις σημερινές πολύ δύσκολες συνθήκες της οικονομικής κρίσης που περνάει η χώρα μας, με μεγάλο μέρος του πληθυσμού να διαβιώνει κάτω από τα όρια της φτώχειας, με συμπολίτες μας, που χάνουν τη δουλειά τους, που είναι για πολλά χρόνια στην ανεργία, που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε καν τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης, με τα τόσα προβλήματα που ζούμε και βιώνουμε όλοι μας, είναι αναγκαίο, όσο ποτέ άλλοτε, να έρθουμε ο ένας κοντά στον άλλον, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να δούμε τι και πως μπορούμε να δράσουμε τώρα που υπάρχει μεγάλη ανάγκη, για να προσφέρουμε στους αδύναμους συμπολίτες μας, για να βελτιώσουμε όσο μπορούμε τις συνθήκες του περιβάλλοντος που τόπου μας όπου ζούμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας.
Ο Δήμος μας, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που και ο ίδιος αντιμετωπίζει, με τα μέλη της Ομάδας των Εθελοντών του, ξεκινά, πιστεύουμε μεθοδικά και οργανωμένα, την ανάπτυξη των δράσεων εθελοντισμού, με πρώτες ενέργειες :
• Την λειτουργία «Κοινωνικού Φαρμακείου», με την υποστήριξη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ημαθίας και του Εργατικού Κέντρου.
• Την ίδρυση «Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου», μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου εντός του Μαρτίου, με στόχο να λειτουργήσει μετά το Πάσχα και να παρέχει, σε άπορους συμπολίτες μας, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, όπως ρουχισμό και ενδεχομένως την παρασκευή και διανομή συσσιτίων σε όσους έχουν απόλυτη ανάγκη.
• Την προσεχή Κυριακή, η Ομάδα Εθελοντών ξεκινά μια εκστρατεία καθαριότητας, με πρώτη δράση τον καθαρισμό του κέντρου της Αλεξάνδρειας. Θα ακολουθήσουν ανάλογες δράσεις, την Κυριακή 1η Απριλίου για τον καθαρισμό του περιβάλλοντος στις εκβολές του Λουδία και στη συνέχεια και άλλων κοινόχρηστων χώρων, όπως πλατειών και πάρκων, στην πόλη και στα χωριά μας, σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των Σχολείων.
• Επίσης, στις 4 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση για τον σακχαρώδη διαβήτη, με ομιλητή τον Ιατρό κ. Καρούλια του Κέντρου Υγείας Αλεξάνδρειας, και παράλληλα θα γίνουν και μετρήσεις σακχάρου. Αυτές είναι μερικές από τις δράσεις που θα γίνουν στο αμέσως προσεχές διάστημα και θα ακολουθήσουν και πολλές άλλες, ίσως πιο ουσιαστικές, αργότερα μέσα στη χρονιά.
Θα ήθελα να κλείσω εκφράζοντας μιαν ευχή: Όλοι μαζί να προσπαθήσουμε, από όποια θέση και αν βρισκόμαστε, να προσφέρουμε περισσότερο, να στηρίξουμε τον εθελοντισμό, για να γίνει ο Δήμος μας και ο τόπος μας καλύτερος και πιο ανθρώπινος.»

Στην ομιλία της, η Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου, αναφέρθηκε σε περιστατικά που βίωσε, μέσα από εμπειρία της στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό τα τελευταία τέσσερα χρόνια, για να τονίσει τη σημασία του εθελοντισμού στην εποχή μας. Εμμέσως πλην σαφώς εξέφρασε την απογοήτευσή της από τη στάση των πολιτικών, στη χώρα μας και διεθνώς. «Ακούμε πολλούς που μιλάνε μόνο για να υπάρχουν. Δεν υπάρχουν για να πράττουν, υπάρχουν για να μιλάνε. Έχουμε υποθηκεύσει το μέλλον των παιδιών μας», είπε, σημειώνοντας ότι «κάποτε έλεγαν ότι οι άνθρωποι δημιουργήθηκαν για να αγαπιούνται και τα υλικά δημιουργήθηκαν για να χρησιμοποιούνται και περάσαμε τελικά στο αντίθετο: να χρησιμοποιούνται οι άνθρωποι και να αγαπιούνται τα υλικά αγαθά». Ανέφερε ως παράδειγμα ότι, το 2008, τα ποσά που διατέθηκαν σε ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια σε όλο τον κόσμο ήταν γύρω στα 100 δις δολάρια, ενώ στην ίδια χρονιά μόνο τα εξοπλιστικά προγράμματα των ΗΠΑ κόστισαν 700 δις δολάρια.
Στο κλείσιμο της ομιλίας της, η Βούλα Πατουλίδου είπε τα εξής: «Σε αυτή την κοινωνία που ζούμε, περισσότερο παρά ποτέ, μια κοινωνία αρμονική για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών σε πείνα, δίψα, δουλειά, υγεία, δεν θα πρέπει να την περιμένουμε από αυτούς τους “τάχα μου” εξισορροπητικούς μηχανισμούς της λεγόμενης αγοράς. Εσείς κι εμείς πρέπει να αποφασίσουμε εάν, σε αυτή την παρούσα φάση, θέλουμε να είμαστε δυνατοί ή γονατισμένοι. Πολλά χρόνια ήμασταν γονατισμένοι. Πολλά χρόνια αφήσαμε να μας γονατίσουν. Εγώ, έναν τουλάχιστον τρόπο ξέρω για να μπορέσουμε να αντισταθούμε. Να είσαι δίπλα σε έναν άνθρωπο και να ξέρεις ότι μπορείς να μοιραστείς και τη χαρά σου και τη λύπη σου. Μην περιμένεις μακρύτερα. Δύο θα κάνουν την διαφορά, γιατί οι δύο θα γίνουν τέσσερις. Και δεν χρειάζονται πολλά για να μπορούμε να ζούμε, λίγο, καλύτερα. Εμείς αποφασίζουμε κατά πόσο οι άνθρωποι θα χρησιμοποιούνται ή θα αγαπιούνται. Νομίζω ότι η προσπάθειά σας είναι εξαιρετική κι όπου μπορώ να βοηθήσω θα το κάνω, γιατί ένας δικός μας πολύ μεγάλος συγγραφέας, ο Καζαντζάκης το είχε πει με τον πιο ωραίο και γλαφυρό τρόπο: «Εσύ έχεις τα χρώματα, εσύ έχεις και το πινέλο. Ζωγράφισε τον παράδεισό σου και μπες μέσα τώρα». Κι απ’ ότι κατάλαβα εσείς ήδη έχετε πάρει στα χέρια και το πινέλο και τον καμβά. Άρα, εκείνο που μένει είναι να χρωματίσετε τον παράδεισό σας.»

Ο πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων (ΟΔΙΚ) Κωνσταντίνος Φεζούδης, που μίλησε αμέσως μετά, αναφέρθηκε στο διασωστικό έργο που προσφέρουν οι 105 περίπου εκπαιδευμένοι εθελοντές-διασώστες της ΟΔΙΚ, τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες περιοχές του κόσμου, που, χωρίς καμία οικονομική υποστήριξη από το κράτος, είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να επέμβουν σε συμβάντα φυσικών καταστροφών, σεισμών, πλημμυρών και να βοηθήσουν σε δύσκολα περιστατικά διάσωσης.

Τον σημαντικό ρόλο και την μακραίωνη προσφορά της εκκλησίας μας στα θέματα του εθελοντισμού, τόνισε στην ομιλία του ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αλεξάνδρειας Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Ανθόπουλος. Προτιμώ, είπε, αντί του όρου «εθελοντισμός», τις λέξεις «φιλότιμο» και «φιλανθρωπία», που εκφράζουν καλύτερα αυτή την έννοια και είναι σύμφυτες με την ιστορία και την παράδοση της εκκλησίας και του έθνους μας.

Μετά από παρότρυνση παρευρισκομένων, ανέβηκε τελευταίος στο βήμα ο Κώστας Ζουράρις, και με το γνωστό «ιδιόλεκτό» του σχολίασε την σημερινή κατάσταση της χώρας. Αναφερόμενος στον εθελοντισμό ο κ. Ζουράρις, επεκτείνοντας τη σκέψη του πατέρα Διονύσιου Ανθόπουλου, τόνισε ότι η σημασία και το νόημα του εθελοντισμού απαντώνται κατ’ εξοχήν στην ελληνορθόδοξη παράδοσή μας, ενώ δεν παρέλειψε να αποδώσει σε άψογα αρχαιοελληνικά την ιστορική φράση της Ολυμπιονίκου μας «για την Ελλάδα ρε γαμώτο!».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και τοπικών φορέων, μέλη της νεοσύστατης Ομάδας Εθελοντών του δήμου Αλεξάνδρειας, κ.ά.

 

Κοινοποίηση