Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

“Κανονικά θα λειτουργήσει το Γυμνάσιο Πλατέος το σχολικό έτος 2011-2012”

Μαθητές του Γυμνασίου Πλατέος σε εκδήλωση διαμαρτυρίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αλεξάνδρεια, 18 Αυγούστου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΛΑΤΕΟΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012»
την Παρασκευή 19/8 υπογράφεται η σχετική απόφαση
από την Υφυπουργό Παιδείας, κ. Χριστοφιλοπούλου

 

«Το Γυμνάσιο Πλατέος θα παραμείνει ανοιχτό και θα λειτουργήσει κανονικά το σχολικό έτος 2011-2012». Τη διαβεβαίωση αυτή παρείχαν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με το δήμαρχο Αλεξάνδρειας κ. Φώτη Δημητριάδη, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Καρτσιώτης.

Την Παρασκευή 19 Αυγούστου η υφυπουργός Παιδείας κ. Χριστοφιλοπούλου αναμένεται να υπογράψει την απόφαση αναστολής προηγούμενης απόφασής της (24-6-2011), κατά το μέρος που αφορά την κατάργηση του Γυμνασίου Πλατέος, η οποία θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μηνός.

Ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Φώτης Δημητριάδης δήλωσε σχετικά:

«Η κατηγορηματική διαβεβαίωση των αρμοδίων παραγόντων του υπουργείου Παιδείας για τη μη κατάργηση του Γυμνασίου Πλατέος αποκαθιστά την αδικία που, προς στιγμήν, πήγε να συντελεστεί και δικαιώνει τις προσπάθειες και τους αγώνες των κατοίκων του Πλατέος και των τοπικών φορέων. Είχα δηλώσει εξ’ αρχής, όταν ανακινήθηκε από το υπουργείο Παιδείας το συγκεκριμένο ζήτημα ότι είμαστε αντίθετοι στην συγχώνευση και πολύ δε περισσότερο στην κατάργηση οιασδήποτε σχολικής μονάδας που λειτουργεί στο δήμο.

Το δημοτικό συμβούλιο εξέδωσε τρεις αποφάσεις, υπήρξε ομόφωνη απόφαση του διαπαραταξιακού οργάνου όπου συμμετέχουν οι επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων, καθώς και σχετικά έγγραφα που διαβιβάσαμε στο υπουργείο. Δυστυχώς, όμως, βρέθηκαν κάποιοι που διαφοροποιήθηκαν από τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, επικαλέστηκαν δήθεν “ολιγωρία” και “έλλειψη προτάσεων” εκ μέρους της διοίκησης του δήμου, καλλιέργησαν τον τοπικισμό και δίχασαν την κοινωνία, με αποκλειστικό στόχο να επιρρίψουν την κύρια ευθύνη για ό,τι έγινε στον δήμο και στον δήμαρχο προσωπικά.

Θέλω δημόσια να ευχαριστήσω όλους όσοι τάχθηκαν στο πλευρό του δήμου και υποστήριξαν τις θέσεις μας για διατήρηση όλων των σχολικών μονάδων ως έχουν.

Όσον αφορά ειδικότερα τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Γυμνάσιο Πλατέος, θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω, τον Σύλλογο Γονέων, τους μαθητές, τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, τον Αντιδήμαρχο, το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας, τους κατοίκους του Πλατέος και άλλων Τοπικών Κοινοτήτων, που όλες αυτές τις μέρες και νύχτες κινητοποιήθηκαν και ήταν σε συνεχή εγρήγορση. Επίσης, να ευχαριστήσω και συγκεκριμένους πολιτικούς, που τάχτηκαν ανοιχτά με τις θέσεις μας και με έμπρακτες ενέργειές τους στήριξαν το δίκαιο αίτημα για την μη κατάργηση του Γυμνασίου Πλατέος».

Τον περασμένο Μάρτιο το υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο συγχωνεύσεων, καταργήσεων και υποβιβασμών σχολικών μονάδων για το σχολικό έτος 2011-2012, με τρεις αποφάσεις της υφυπουργού κ. Χριστοφιλοπούλου που δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ Β/440/18-3-2011, προέβη μεταξύ άλλων στη συγχώνευση του Γυμνασίου Τρικάλων στο Γυμνάσιο Κορυφής και στον υποβιβασμό των Δημοτικών Σχολείων Καμποχωρίου-Βρυσακίου και Καβασίλων, από 6/θέσια σε 5/θέσια.

Στις αποφάσεις αυτές αντέδρασε ο δήμος Αλεξάνδρειας, με την έκδοση ψηφισμάτων από το δημοτικό συμβούλιο και εγγράφων, που διαβιβάστηκαν στο υπουργείο Παιδείας. Η θέση του δήμου Αλεξάνδρειας ήταν εξ’ αρχής σαφής: να λειτουργήσουν όλες οι σχολικές μονάδες της περιφερείας του, ως έχει.

Στις 24 Ιουνίου, η υφυπουργός Παιδείας, με νεώτερες αποφάσεις της για το ίδιο θέμα, που δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ Β/1575/27-6-2011, ανακαλεί τις προηγούμενες που η ίδια υπέγραψε, επαναφέρει τη διατήρηση του Γυμνασίου Τρικάλων, ενώ παράλληλα αποφασίζει την κατάργηση μίας -και μοναδικής στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας- σχολικής μονάδας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: του Γυμνασίου Πλατέος, που έχει δυναμικό 145 μαθητές.

Η τελευταία απόφαση της υφυπουργού, όσον αφορά αποκλειστικά και μόνον την κατάργηση του Γυμνασίου Πλατέος, ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών. Το δημοτικό συμβούλιο σε κατεπείγουσα συνεδρίασή του καταδίκασε την απόφαση και ζήτησε την άμεση ανάκλησή της. Κάτοικοι του Πλατέος και ο Σύλλογος Γονέων, με την υποστήριξη του τοπικού αντιδημάρχου και του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας, αντέδρασαν.

Προχώρησαν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, με αποκορύφωμα την κατάληψη του Γυμνασίου, που συνεχιζόταν μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης 17/8, οπότε μεταφέρθηκε, μέσω του βουλευτή κ. Τάσου Σιδηρόπουλου και του δημάρχου, η διαβεβαίωση του υπουργείου Παιδείας ότι αναστέλλεται η ισχύς της απόφασης κατάργησης του Γυμνασίου Πλατέος, τουλάχιστον για το σχολικό έτος 2011-2012.

 

Κοινοποίηση