Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Προληπτικά μέτρα κατά της λύσσας ανακοινώνει το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Αλεξάνδρειας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Από το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Αλεξάνδρειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση, με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας:

Μέτρα για να αποφύγουμε πιθανή έκθεση στον ιό της λύσσας

Αποφεύγουμε την επαφή με ζώα της άγριας πανίδας ή με ζώα που δείχνουν κατά κοινή αντίληψη άρρωστα ή συμπεριφέρονται με ασυνήθιστο τρόπο. Σε τυχόν εντόπιση τέτοιων ζώων, ειδοποιούμε το οικείο τμήμα Κτηνιατρικής, ή τη Θηροφυλακή ή τη Δασική υπηρεσία της περιοχής.

 • Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για τους κυνηγητικούς και ποιμενικούς σκύλους. Οι κυνηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνεπείς με τον εμβολιασμό των σκύλων τους κατά της λύσσας.
 • Εμβολιάζουμε τα κατοικίδιά μας κατά της λύσσας (σκύλοι, γάτες ή άλλα κατοικίδια ζώα), σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου μας. Ο εμβολιασμός κατά της λύσσας στα ζώα συντροφιάς είναι υποχρεωτικός.
 • Αποφεύγουμε την επαφή των κατοικίδιων ζώων μας με ζώα της άγριας πανίδας.
 • Περιορίζουμε τα δεσποζόμενα ζώα σε προστατευμένο χώρο (π.χ. αυλή).
 • Χρησιμοποιούμε λουρί περιορισμένου μήκους κατά τη διάρκεια της βόλτας. Εάν ένα κατοικίδιο ζώο δαγκωθεί ή δεχτεί επίθεση από ζώο της άγριας πανίδας ή ζώο με υπερβολικά επιθετική συμπεριφορά ή με εμφανή ασθένεια, αναφέρουμε το συμβάν στον κτηνίατρο που παρακολουθεί το ζώο μας.
 • Δεν αφήνουμε εκτεθειμένα σκουπίδια ή ζωοτροφές, ιδιαίτερα αν υπάρχει παρουσία άγριων ζώων στην περιοχή, μπορεί να προσελκύσουν ζώα της άγριας πανίδας.
 • Τα παιδιά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης λόγω παρακινδυνευμένης συμπεριφοράς. Δυνητική έκθεσή τους σε ζώο αν δεν παρατηρηθεί άμεσα, μπορεί να μην γίνει αντιληπτή εγκαίρως. Για το λόγο αυτό ελέγχουμε τα παιδιά μας συνέχεια για τυχόν τραυματισμούς που προέρχονται πιθανόν από επαφή με ζώο.   

Μέτρα μετά από πιθανή έκθεση στον ιό της λύσσας

 • Σε περίπτωση δαγκώματος από ζώο, να εντοπίζονται όλες οι πληγές, να γίνεται άμεσα καλό πλύσιμό τους με άφθονο νερό και σαπούνι (για 15 λεπτά) ή έστω με νερό και αφού ξεπλυθούν να γίνεται καλή εφαρμογή αλκοολούχου («οινόπνευμα») ή ιωδιούχου αντισηπτικού («ιώδιο») και να αναζητείται το συντομότερο ιατρική βοήθεια.
 • Για το συμβάν θα πρέπει να ενημερώνεται η οικεία Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.
 • Συγκρατείστε στη μνήμη σας και περιγράψτε στον θεράποντα και στους επαγγελματίες υγείας τα χαρακτηριστικά του ζώου (είδος, μέγεθος, χρώμα κλπ.), τη συμπεριφορά του, αν πρόκειται για προκλητή επίθεση – φυσιολογική αντίδραση του ζώου σε εξωτερικό ερέθισμα (π.χ. σε, ενόχληση, απειλή, αίσθηση εισβολής στην περιοχή του, σε προσπάθεια να το ταΐσουν ή να το χαϊδέψουν μη επαρκώς γνωστά του πρόσωπα), αν έχει εκδηλώσει και στο παρελθόν επιθετική συμπεριφορά, την τοποθεσία όπου έγινε το συμβάν και πού κατευθύνθηκε το ζώο μετά.
 • Ανταλλάξτε στοιχεία επικοινωνίας με τον ιδιοκτήτη του ζώου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο), και ζητήστε τα στοιχεία του κτηνίατρου που το παρακολουθεί, σε περίπτωση που είναι δεσποζόμενο. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο για να λάβετε την αρχική γνωμάτευση σχετικά με το ζώο το συντομότερο δυνατόν (24 ώρες). 

 

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

 

ΚΩΝ/ΝΟΣ  Γ.  ΝΑΛΜΠΑΝΤΗΣ

 

 

 

 

Στο σημείο αυτό, αξίζει να θυμηθούμε και παλαιότερη σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Αλεξάνδρειας όπου αναφέρονται και σχετικά τηλέφωνα επικοινωνίας για το κοινό


Από το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Αλεξάνδρειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Στα πλαίσια λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση προληπτικά της λύσσας και με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, κρίνεται απαραίτητο να ενημερωθούν εκ νέου οι δημότες μας ως προς τα εξής:

1. Επιβάλλεται να γίνει άμεσα, με ευθύνη των ιδιοκτητών τους, προληπτικός αντιλυσσικός εμβολιασμός όλων των κατοικιδίων ζώων συντροφιάς (σκύλων και γατών), ηλικίας άνω των τριών μηνών. Τα κατοικίδια ζώα πρέπει να περιορίζονται εντός του χώρου ιδιοκτησίας ώστε να μην εισέρχονται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή κοινόχρηστους χώρους.

2. Πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με ζώα που περιφέρονται ελεύθερα, ακόμη κι αν φαίνονται φιλικά.

3. Οι κυνηγοί να εμβολιάσουν άμεσα τα κυνηγόσκυλά τους.

4. Οι αιγοπροβατοτρόφοι να εμβολιάσουν άμεσα τα ποιμενικά σκυλιά

5. Σε κάθε περίπτωση εντοπισμού νεκρού ζώου ή ζώου με συμπεριφορά ύποπτη (νευρικότητα ή έντονη επιθετικότητα, σιελόρροια, βραχνό και τραχύ ουρλιαχτό), πρέπει να ειδοποιούνται άμεσα οι αρμόδιες τοπικές κτηνιατρικές αρχές για τον περαιτέρω απαραίτητο κλινικό έλεγχο.

6. Τηλέφωνα επικοινωνίας:

 • Δήμος Αλεξάνδρειας: 23333 – 50127 & 112

 • Κτηνιατρείο Αλεξάνδρειας 23330 23596

 • Τμήμα Κτηνιατρικής ΠΕ Ημαθίας: 23313 – 50130 & 132

7. Αναλυτικά ενημερωτικά φυλλάδια υπάρχουν σε όλες τις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου και στα ΚΕΠ.

Η Λύσσα αποτελεί επικίνδυνη νόσο, η οποία μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο με πολύ δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία. Για το λόγο αυτό κρίνεται επιβεβλημένη η συμμετοχή όλων των δημοτών στην πιστή εφαρμογή των παραπάνω μέτρων.” 
 

Κοινοποίηση