Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των κουνουπιών

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αλεξάνδρεια, 30 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ

Στην περιοχή του δήμου Αλεξάνδρειας, όπως και σε άλλες περιοχές των νομών Ημαθίας και Θεσσαλονίκης, καταγράφεται τους θερινούς μήνες μια σημαντική όχληση των κατοίκων από τα κουνούπια. Το πρόβλημα αυτό, με βάση και την εμπειρία των δύο προηγούμενων ετών από την εμφάνιση κρουσμάτων λοιμώξεων λόγω του ιού του Δυτικού Νείλου, αποτελεί πλέον ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα και από άποψη δημόσιας υγείας.

Τον Αύγουστο του 2010 διαγνώστηκαν τα πρώτα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, και ιδιαίτερα στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, τα οποία επανεμφανίσθηκαν και κατά το 2011. Στο πλαίσιο αυτό, λόγω των έκτακτων συνθηκών που προέκυψαν, εκδόθηκαν από τα συναρμόδια υπουργεία, οι κατάλληλες άδειες και εγκύκλιοι για την καταπολέμηση προνυμφών κουνουπιών, τόσο από εδάφους, όσο και από αέρος, καθώς και οι σχετικές άδειες χρήσης των κατάλληλων βιοκτόνων σκευασμάτων.

Για την αντιμετώπιση των κουνουπιών υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια προγράμματα καταπολέμησης, τα οποία, πριν την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων λοιμώξεων λόγω του ιού, βασίζονταν αποκλειστικά στη μέθοδο της προνυμφοκτονίας, είτε μέσω επίγειων παρεμβάσεων σε αστικούς, περιαστικούς καθώς και σε φυσικά συστήματα της περιοχής μας, είτε, μέσω της διενέργειας αεροψεκασμών προνυμφοκτονίας, σε ορυζώνες.

Οι δήμοι Αλεξάνδρειας, Βέροιας και Νάουσας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων και την Αναπτυξιακή Νομού Ημαθίας Α.Ε., θα υλοποιήσουν και φέτος πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, που θα ξεκινήσει στις αρχές Ιουνίου και να ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου. Η δαπάνη του προγράμματος θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των τριών δήμων της Ημαθίας.

Ωστόσο, το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα χωρίς την ενεργό συμμετοχή και των ίδιων των δημοτών, που μπορούν να συμβάλλουν στην επιτυχία του. Για το σκοπό αυτό υπενθυμίζουμε στους δημότες ορισμένα απλά προληπτικά μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν: 

  • Όπου υπάρχουν κανάλια συλλογής ομβρίων υδάτων, θα πρέπει να μην αποχετεύονται σε αυτά οικιακά λύματα. Οι δημότες πρέπει να γνωρίζουν ότι οι παράνομες αυτές συνδέσεις έχουν άμεση επίπτωση στη ατομική τους αλλά και στη δημόσια υγεία και συμβάλλουν στην ανάπτυξη των εντόμων.
  • Πρέπει να απομακρύνεται το στάσιμο νερό από γλάστρες, παλιά λάστιχα αυτοκινήτων, υδρορροές, ποτίστρες ζώων και άλλα μέρη, γιατί αποτελεί εστία αναπαραγωγής των κουνουπιών.
  • Κρίνεται απαραίτητο το τακτικό κούρεμα του γρασιδιού και θάμνων όπου βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια, καθώς και η τοποθέτηση σήτας Νο 16 στα ανοίγματα βόθρων.
  • Να γίνεται χρήση κίτρινων λαμπτήρων για το φωτισμό εξωτερικών χώρων, αφού προσελκύουν αποδεδειγμένα λιγότερα κουνούπια.
  • Όπου υπάρχουν οικόπεδα ακατοίκητα με κοιλότητες εδάφους, θα πρέπει να γίνεται από τους ιδιοκτήτες τους τακτικός καθαρισμός της βλάστησης και πιθανή επιχωμάτωσή τους.
  • Στα εγκαταλελειμμένα και νεοανεγειρόμενα σπίτια, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες τους να φροντίζουν για τον καθαρισμό τους, την απομάκρυνση σκουπιδιών, καθώς και να αντλήσουν τυχόν λιμνάζοντα νερά.
  • Στις περιπτώσεις των οικόσιτων ζώων εντός των κατοικημένων περιοχών θα πρέπει οι δημότες να λάβουν μέτρα που αφορούν στον περιορισμό της ανάπτυξης εντόμων. Στο θέμα αυτό ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δοθεί όχι μόνο στην εντομοκτονία της κοπροσωρού αλλά και στην τακτική απομάκρυνση της κόπρου απευθείας στους αγρούς.

Τα παραπάνω αποτελούν σημαντικά μέτρα πρόληψης που πρέπει να εφαρμοστούν εγκαίρως από όλους μας, διότι οι προγραμματισμένοι ψεκασμοί που πρόκειται να λάβουν χώρα και αυτό το έτος, δεν αρκούν από μόνοι τους να λύσουν αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας. Πρέπει και μπορούμε όλοι από κοινού να βοηθήσουμε στην άμεση αντιμετώπισή του.

Ο δήμος Αλεξάνδρειας, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου και του κινδύνου επανεμφάνισης επιδημίας κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται και με τσιμπήματα κουνουπιών, καλεί τους δημότες να συνδράμουν στην προσπάθεια για την, κατά το δυνατόν, εξαφάνιση κάθε επιφάνειας λιμνάζοντος ύδατος που αποτελούν τις κύριες εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών σε κατοικημένες περιοχές.

Τέλος, ο δήμος καλεί τους δημότες, στις περιπτώσεις όπου εντοπίζουν μεγαλύτερες πιθανές εστίες κουνουπιών, να ενημερώνουν το ταχύτερο την αρμόδια υπηρεσία καθαριότητας ή τους κατά τόπους Αντιδημάρχους, στα τηλέφωνα:

• Για τη Δημοτική Ενότητα Αλεξάνδρειας: τηλ. 23333-50102, 23333-50106 και 23333-50147.
• Για τη Δημοτική Ενότητα Πλατέος: τηλ. 23333-50302.
• Για τη Δημοτική Ενότητα Μελίκης: τηλ. 23313-52200.
• Για τη Δημοτική Ενότητα Αντιγονιδών: τηλ. 23313-51800.

 

Κοινοποίηση