Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο Αλεξάνδρειας για το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Αλεξάνδρεια, 31 Ιανουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Aνησυχία για το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας εξέφρασαν παραγωγοί σε σύσκεψη στην Αλεξάνδρεια

Υπό το αγωνιώδες βλέμμα των τευτλοκαλλιεργητών στραμμένο στην έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου των τεύτλων, που προοιωνίζεται ζοφερή, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου στο δημαρχείο Αλεξάνδρειας, ευρεία σύσκεψη για τα προβλήματα του τεύτλου με πρωτοβουλία του Σωματείου συγκομιστών και του Συλλόγου τευτλοπαραγωγών «Μακεδονία» του εργοστασίου Πλατέος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν τευτλοπαραγωγοί από πολλές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, οι βουλευτές Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ κ. Τάσος Σιδηρόπουλος και κ. Θανάσης Γικόνογλου, ο υπεύθυνος του τομέα Αγροτικού της ΝΔ βουλευτής Πέλλας κ. Γιώργος Καρασμάνης, ο βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ κ. Γιώργος Κασαπίδης, ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Κώστας Κιλτίδης, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου της ΕΒΖ κ. Λάμπρος Χαραλάμπους, οι αντιπεριφερειάρχες κ. Κώστας Καραπαναγιωτίδης (Ημαθίας) και κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης (Πέλλας), ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Φώτης Δημητριάδης, ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ και περιφερειακός σύμβουλος κ. Γρηγόρης Αλεξιάδης, ο διευθυντής του εργοστασίου Πλατέος κ. Φίλιππος Ιωαννίδης και μέλη της διοίκησης της βιομηχανίας ζάχαρης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ημαθίας κ. Γεωργία Μπατσαρά και κ. Κώστας Καλαϊτζίδης, κ.ά.

Οι παραγωγοί εξέφρασαν την αγωνία τους ως προς τη συνέχιση της τευτλοκαλλιέργειας, την οποία θεωρούν εξαιρετικά αβέβαιη, μετά και την ανακοίνωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ότι στη φετινή καλλιεργητική περίοδο θα ισχύσουν τιμές παραγωγού των επιπέδων του 2010, δηλαδή «γύρω στα 35 ευρώ ανά τόνο κατά μέσο όρο», όπως εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου της ΕΒΖ κ. Λάμπρος Χαραλάμπους.

Ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Φώτης Δημητριάδης, εξήρε την πρωτοβουλία των τευτλοπαραγωγών να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν όλοι οι αρμόδιοι του κλάδου παραγωγής ζάχαρης, αναφέρθηκε στη σημασία της τευτλοκαλλιέργειας και της ΕΒΖ στην εθνική και τοπική αγροτική οικονομία και ζήτησε από τους παριστάμενους βουλευτές «να πιέσουν την πολιτεία και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την τήρηση των υπεσχεθέντων όσον αφορά την απόδοση της συνδεδεμένης ενίσχυσης και την ένταξη της καλλιέργειας των τεύτλων στο πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης, ώστε οι παραγωγοί να εξασφαλίσουν ένα βιώσιμο εισόδημα, που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν την καλλιέργεια στα προσεχή χρόνια».

«Οι τευτλοπαραγωγοί αγωνιούν και αυτό φαίνεται από τη μαζική παρουσία εκπροσώπων τους από τόσους νομούς. Η καλλιέργεια των τεύτλων είναι μια δυναμική παραγωγή και σήμερα φτάσαμε στο σημείο και αυτή να μην είναι αποδοτική και να μην μπορούμε να καλλιεργήσουμε. Τι έμεινε;» αναρωτήθηκε στην παρέμβασή του στη σύσκεψη ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κώστας Καραπαναγιωτίδης, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να μεταφερθεί το πρόβλημα εκεί που πρέπει, με τα συμπεράσματα και τις προτάσεις που θα προκύψουν από αυτή τη σύσκεψη, για να πάρουν έγκαιρα απάντηση οι παραγωγοί ώστε να ξέρουν τι θα κάνουν».

Ο πρόεδρος των τευτλοεξαγωγέων του εργοστασίου Πλατέος της ΕΒΖ κ. Νίκος Λιολιόπουλος, εξέφρασε την αγωνία των παραγωγών για το μέλλον της καλλιέργειας και ζήτησε από την κυβέρνηση και τις διοικήσεις της ΕΒΖ και της ΑΤΕ να πουν ξεκάθαρα τις θέσεις τους για τις προοπτικές της ελληνικής βιομηχανίας ζάχαρης. «Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από τη σπορά και οι παραγωγοί προβληματίζονται για το τι θα κάνουν. Τον περασμένο Δεκέμβριο, σε συνάντηση που είχαμε με τον υφυπουργό, τον κ. Κουτσούκο, πήραμε την πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης για τη συνέχιση της τευτλοκαλλιέργειας και μείναμε με αυτή την εντύπωση. Πριν λίγες μέρες πληροφορηθήκαμε από τη διοίκηση της βιομηχανίας ότι το νέο τιμολόγιο παραγωγού θα είναι το ίδιο με τα επίπεδα του 2010. Με αυτά τα δεδομένα είναι ασύμφορη η συνέχιση της καλλιέργειας. Εμείς ζητάμε να ισχύσουν οι τιμές του 2009, για ψυχολογικούς λόγους κυρίως και ως ένδειξη καλής θέλησης από τη βιομηχανία, γιατί στην ουσία η επιπλέον διαφορά τιμής που ζητάμε είναι μικρή», είπε ο κ. Λιολιόπουλος, εκφράζοντας την αμφιβολία του για το κατά πόσο, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα επιτευχθεί ο στόχος καλλιέργειας 150.000 στρεμμάτων που έθεσε η διοίκηση της ΕΒΖ για τη φετινή χρονιά.

Ο πρόεδρος του σωματείου τευτλοπαραγωγών κ. Παύλος Μπογιαννίδης εστίασε την κριτική του στο μεγαλομέτοχο της ΕΒΖ. «Η ΑΤΕ τόσα χρόνια είχε κέρδη. Τώρα θα πρέπει να στηρίξει την ΕΒΖ. Βαρέθηκα να ακούω από τη βιομηχανία ότι “εμείς θέλουμε, αλλά η ΑΤΕ δεν μας αφήνει”. Ποια είναι η ΑΤΕ; Δεν ζητάμε δανεικά. Εκτός αν προτιμούν να μην υπάρχει εγχώρια παραγωγή, να γίνεται εισαγωγή ζάχαρης από άλλες χώρες και να στέλνουμε πολύτιμο συνάλλαγμα έξω», τόνισε ο κ. Μπογιαννίδης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ κ. Λάμπρος Χαραλάμπους αναφέρθηκε στις προσπάθειες της διοίκησης και της Αγροτικής Τράπεζας να μειώσει τις ζημιές του Ομίλου. «Το 2009 η ΕΒΖ έκλεισε με ζημιές 42 εκατ. ευρώ. Αν συνεχίζαμε με αυτό το ρυθμό είναι βέβαιο ότι η ΕΒΖ θα οδηγείτο στο κλείσιμο. Το 2010, μέσα σε ένα εξάμηνο, καταφέραμε να περιορίσουμε το παθητικό στα 34 εκατ. Ευρώ». Ο κ. Χαραλάμπους σημείωσε ότι το 2010 ήταν η χειρότερη χρονιά της τευτλοκαλλιέργειας, η σπορά ήταν όψιμη, οι στρεμματικές αποδόσεις μειωμένες όπως και ο σακχαρικός τίτλος (pol) λόγω των βροχών και παρέθεσε συγκριτικά στοιχεία τιμών για το 2009 και το 2010. «Το 2009 η μέση στρεμματική απόδοση ήταν 6,78 τόνοι ανά στρέμμα, το μέσο pol 13,47, η μέση τιμή παραγωγού 36,43 ευρώ ανά τόνο και η μέση μικτή πρόσοδος για τον παραγωγό 237,5 ευρώ ανά στρέμμα. Το 2010 οι αντίστοιχες τιμές ήταν 5,59 τόνοι ανά στρέμμα, 13,29 το pol, 35,31 ευρώ η μέση τιμή παραγωγού ανά τόνο και η μικτή πρόσοδος μόνο 198 ευρώ κατά στρέμμα». Στόχος της διοίκησης, είπε ο κ. Χαραλάμπους, είναι η λειτουργία των τριών ζαχαρουργείων της χώρας για τη διαχείριση της εθνικής ποσόστωσης ζάχαρης, η αύξηση της εμπορικής δραστηριότητας του Ομίλου της ΕΒΖ και στα Βαλκάνια, η κάλυψη της εγχώριας ζήτησης όσο είναι δυνατόν και η μείωση των λειτουργικών δαπανών ώστε να μηδενίσουμε τις ζημίες και το 2012 να είμαστε σε οριακή κερδοφορία». Και συμπλήρωσε λέγοντας ότι μέσα στους στόχους της ΕΒΖ είναι να ενταχθούν τα τεύτλα στην ολοκληρωμένη διαχείριση και οι παραγωγοί να παίρνουν συμπληρωματικές ενισχύσεις γύρω στα 55-60 ευρώ το στρέμμα.

Ο βουλευτής Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ κ. Τάσος Σιδηρόπουλος στη παρέμβασή του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η ΕΒΖ μας ενδιαφέρει, γιατί τα τεύτλα είναι ανάμεσα στα 4-5 κύρια προϊόντα του νομού. Είμαστε στο πλευρό σας. Δεν είμαστε κυβέρνηση εδώ. Είναι λογικό το αίτημα των παραγωγών κ. διευθύνοντα. Θεωρώ απαράδεκτο, η ΕΒΖ και η ΑΤΕ, να μη δίνουν αυτά τα λίγα που ζητούν οι παραγωγοί για να συνεχίσουν να καλλιεργούν τεύτλα. Η μείωση ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Αγροτράπεζα δεν μπορεί να λειτουργήσει ως άλλοθι για να γίνει μείωση του εισοδήματος των παραγωγών». Απευθυνόμενος στους τευτλοκαλλιεργητές, ο κ. Σιδηρόπουλος, επεσήμανε ότι «η συνδεδεμένη ενίσχυση δίνει τη δυνατότητα να καλύψετε μέρος της απώλειας του εισοδήματός σας. Πρέπει να διεκδικηθεί και αυτός ο πόρος» και ζήτησε από τους παραγωγούς να θέσουν τα προβλήματά τους στον υφυπουργό κ. Κουτσούκο, που θα βρίσκεται την επόμενη εβδομάδα στην Ημαθία.

Ο πρώην υπουργός, βουλευτής Κιλκίς της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Κώστας Κιλτίδης, έθεσε στη σύσκεψη το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τευτλοκαλλιεργητές του Κιλκίς. «Είναι περίπου 1.000 στρέμματα με τεύτλα που παραμένουν στα χωράφια και λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών δεν συγκομίστηκαν όταν έπρεπε. Πρέπει να γίνει κάτι και γι’ αυτούς, να πάρουν κάποια αποζημίωση». Ο κ. Κιλτίδης, παρότρυνε τους παραγωγούς να ιδρύσουν το σωματείο τους και να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους, ενώ κατηγόρησε την προηγούμενη διοίκηση της ΑΤΕ με τη φράση «είναι αλήστου μνήμης η πρώην διοίκηση της ΑΤΕ. Δεν λέω τίποτε άλλο». Και κατέληξε λέγοντας: «Το ζήτημα πρέπει να τεθεί στρατηγικά, δεν είναι πρόβλημα για να επανέρχεται κάθε χρόνο, έχει ευρωπαϊκές διαστάσεις. Η ιδιαιτερότητα της τευτλοκαλλιέργειας να αναγνωριστεί από την πολιτεία και να χαραχθεί εθνική στρατηγική για τα τεύτλα και την παραγωγή ζάχαρης».

«Να ξεκαθαρίσει τη θέση της η διοίκηση της ΕΒΖ όσον αφορά το παρόν και το μέλλον της καλλιέργειας» τόνισε στη παρέμβασή του ο κ. Πρόδρομος Κιρτικίδης, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΖ, παραγωγός ο ίδιος, ενώ άλλοι τευτλοκαλλιεργητές που πήραν το λόγο ανέφεραν ότι «η διοίκηση της ΕΒΖ δεν μας υπολογίζει. Μας θεωρούν τον τελευταίο τροχό της αμάξης. Δεν μας ρώτησε κανείς, ενώ εμείς βάζουμε τις περιουσίες μας για να καλλιεργήσουμε».

Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Γρηγόρης Αλεξιάδης, εξήρε την πρωτοβουλία των παραγωγών που κάλεσαν τους πολιτικούς για να εκθέσουν τα προβλήματά τους και τους παρότρυνε να επισκεφθούν το υπουργείο με σκοπό να πάρουν συγκεκριμένες απαντήσεις.

Ο βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ κ. Γιώργος Κασαπίδης επεσήμανε ότι η ΕΒΖ δεν έχει στρατηγικό σχέδιο για τα επόμενα χρόνια. «Ας μας πει κυβέρνηση ποιος είναι ο σχεδιασμός της για την τευτλοκαλλιέργεια, ένα προϊόν εθνικής σημασίας. Η ΕΒΖ είναι ένας κολοσσός που επηρεάζει πολλούς παραγωγικούς κλάδους και φανταστείτε τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν στην περίπτωση που θα κλείσει» τόνισε. Ο κ. Κασαπίδης πρότεινε τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της ΕΒΖ στο τομέα παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού «που μπορεί να αποβεί κερδοφόρος και με εξαγωγικό προσανατολισμό» και ζήτησε από τους αγροτικούς φορείς να αξιοποιήσουν τις υποδομές της βιομηχανίας, στα πλαίσια του νέου συνεταιριστικού νόμου.

Την επαναφορά του τιμολογίου που ίσχυε το 2009, την παρέμβαση του ΕΛΓΑ για την καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς και την προσήλωση στο στρατηγικό στόχο να καλύψουμε την εθνική μας ποσόστωση, με την απόδοση ανάλογων κινήτρων στους τευτλοκαλλιεργητές, ήταν οι προτάσεις που κατέθεσε στη σύσκεψη ο υπεύθυνος του τομέα Αγροτικού της ΝΔ, βουλευτής Πέλλας κ. Γιώργος Καρασμάνης, ο οποίος τόνισε στους παραγωγούς: «Είμαι μαζί σας. Ο ρόλος των βουλευτών είναι σημαντικός. Μπορεί με τις παρεμβάσεις και τις επερωτήσεις μας να επηρεάσουμε τις αποφάσεις του υπουργού και της κυβέρνησης. Το θέμα θα το φέρουμε στη Βουλή και μέσα από τη Βουλή θα καταφέρουμε πολλά πράγματα». Ο κ. Καρασμάνης ζήτησε από τη διοίκηση της ΕΒΖ να διαψεύσει τις φήμες που λένε ότι Τουρκική Τράπεζα ενδιαφέρεται να αγοράσει την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και άσκησε κριτική στην πρώην υπουργό Κ. Μπατζελή που δεν ενδιαφέρθηκε, όπως είπε, να εντάξει την καλλιέργεια στο πρόγραμμα απονιτροποίησης ώστε να αυξηθεί το εισόδημα των τευτλοπαραγωγών.

Στη παρέμβασή του, ο βουλευτής Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ κ. Θανάσης Γικόνογλου, είπε μεταξύ άλλων: «Φέτος με χαροποιεί το γεγονός ότι είναι πιο οργανωμένοι οι παραγωγοί. Υπάρχει από τη μία πλευρά το ζήτημα της βιωσιμότητας της ΕΒΖ και από την άλλη το ζήτημα της βιωσιμότητας των αγροτών. Πρέπει να συγκεράσουμε αυτά τα δύο πράγματα. Και αν δεν υπάρχει θετικό δεδομένο για κάποια από τις δύο πλευρές, το πρόβλημα θα παραμένει. Η ΕΒΖ καλείται να στηρίξει το εισόδημα του αγρότη και από την άλλη να εφαρμόζει, καλώς ή κακώς, την πολιτική και τις αρχές της ΑΤΕ. Είμαστε αρωγοί στα αιτήματά σας, για τη βελτίωση του εισοδήματός σας. Στην επικείμενη επίσκεψη του υφυπουργού στην Ημαθία, να βάλουμε όλα αυτά τα ζητήματα και να πάρουμε αποφάσεις».

Κλείνοντας τη σύσκεψη, ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας εξέφρασε τη συμπαράσταση του δήμου στα αιτήματα των τευτλοκαλλιεργητών, ζήτησε από τους παριστάμενους πολιτικούς να μεταφέρουν τα προβλήματα αυτά στα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων και διαβεβαίωσε τους παραγωγούς ότι ο δήμος θα εκδώσει ψήφισμα συμπαράστασης και θα μπει μπροστάρης στους αγώνες τους.

Σημειώνεται ότι η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης απασχολεί 480 άτομα μόνιμο προσωπικό και 1.000 άτομα εποχικό, ενώ στη παραγωγή πρώτης ύλης δραστηριοποιούνται πάνω από 7.000 τευτλοπαραγωγοί καθώς και άλλα 500 άτομα σε παρεμφερείς κλάδους.

 

Κοινοποίηση