Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Αντιδρά ο Δήμος Αλεξάνδρειας στη μετακίνηση του Ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ από την περιοχή – Επίσκεψη Δημάρχου στο Υπουργείο Υγείας

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Αλεξάνδρεια, 04 Ιουλίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
ΤΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ ΤΟΥ Ε.Κ.Α.Β. ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ 
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Με ομόφωνο ψήφισμα το δημοτικό συμβούλιο Αλεξάνδρειας, στην τακτική συνεδρίασή του που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012, εκφράζει προς τις αρμόδιες αρχές έντονη διαμαρτυρία, καθώς και ανησυχία, για την απρόσμενη απόφαση της διεύθυνσης του Ε.Κ.Α.Β. Θεσσαλονίκης να απομακρύνει από το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας κατά τις βραδινές ώρες το μοναδικό Ασθενοφόρο που καλύπτει την περιοχή του δήμου Αλεξάνδρειας.

Με το ψήφισμα το δημοτικό συμβούλιο Αλεξάνδρειας ζητά την άμεση ανάκληση της απόφασης και την παραμονή του Ασθενοφόρου καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου στο Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας, με παράλληλη εξασφάλιση του απαραίτητου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, που είναι αναγκαίο για την λειτουργία του.

Στην Αθήνα βρίσκεται από το πρωί της Τετάρτης 4 Ιουλίου ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Φώτης Δημητριάδης προκειμένου να επιδώσει το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου στον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο. Ο δήμαρχος θα ζητήσει την παρέμβαση του υπουργού για την άμεση επαναφορά και παραμονή του Ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Η απουσία Ασθενοφόρου τις νυχτερινές ώρες αφήνει απροστάτευτη την ευαίσθητη, από πλευράς επείγουσας προνοσοκομειακής περίθαλψης, περιοχή του δήμου Αλεξάνδρειας. Τα περιστατικά θανάσιμου τραυματισμού συμπολιτών μας, που συνέβηκαν τις τελευταίες μέρες, επιβεβαιώνουν με τον πλέον τραγικό τρόπο το πρόβλημα.

Στη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας θα επισκεφθεί ακόμη το υπουργείο Εσωτερικών και τη διαχειριστική αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», για την πορεία υλοποίησης των ενταγμένων, στο εν λόγω πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, έργων του δήμου Αλεξάνδρειας καθώς και την ένταξη νέων έργων σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει υποβάλλει ο δήμος.

Το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Αλεξάνδρειας σχετικά με το Ασθενοφόρο έχει ως εξής:

«ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας

Έχοντας υπόψη ότι:

  1. Ο Δήμος Αλεξάνδρειας, ο δεύτερος σε πληθυσμό μετά τη Βέροια και ο μεγαλύτερος σε πεδινή έκταση Δήμος του Νομού Ημαθίας, περιλαμβάνει εκτός από την πόλη της Αλεξάνδρειας και 39 οικισμούς, με συνολικό πληθυσμό που ξεπερνά τους 43.000 κατοίκους.
  2. Η περιοχή του Δήμου Αλεξάνδρειας κατέχει κομβική θέση στο οδικό καθώς και στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας (Εγνατία Οδός, Εθνική Οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης, κόμβος Κλειδίου, περιφερειακοί κόμβοι Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας-Κατερίνης, Σιδηροδρομικός Σταθμός Πλατέος, καθώς και της Αλεξάνδρειας), που παρουσιάζουν υψηλό κυκλοφοριακό φόρτο τόσο από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όσο και από Ι.Χ. οχήματα, με μεγάλη επιβατική κίνηση καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου και συνακόλουθα με αυξημένο τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων και δυστυχημάτων.
  3. Στην περιοχή του Δήμου Αλεξάνδρειας αναπτύσσεται ο μεγαλύτερος όγκος μέρος της βιομηχανικής και μεταποιητικής δραστηριότητας του Νομού Ημαθίας, με την ύπαρξη εκατοντάδων μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, βιομηχανιών και βιοτεχνιών, στις οποίες απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι.
  4. Το μοναδικό Ασθενοφόρο, που επί 25 συναπτά έτη κάλυπτε και εξυπηρετούσε καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου τον Δήμο Αλεξάνδρειας και την ευρύτερη περιοχή του, με απόφαση της Διεύθυνσης του Ε.Κ.Α.Β. Θεσσαλονίκης, εδώ και δύο μήνες περίπου, μετακινείται κατά τις νυχτερινές ώρες από τη βάση του, που είναι το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας, προς το Νοσοκομείο Βέροιας όπου και σταθμεύει, με αιτιολογία την «έλλειψη προσωπικού νυχτερινής βάρδιας», γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να μένει κατά τις βραδινές και τις νυχτερινές ώρες ακάλυπτη και απροστάτευτη η ευαίσθητη, από πλευράς επείγουσας προνοσοκομειακής περίθαλψης, περιοχή του Δήμου Αλεξάνδρειας.

Εκτιμώντας ότι:

  1. Η μετακίνηση του Ασθενοφόρου στο Νοσοκομείο Βέροιας, δηλαδή σε απόσταση μη ανταποκρίσιμη στον «ζωτικό χρόνο» που απαιτείται για την άφιξή του στον τόπο ενός επείγοντος περιστατικού είναι -αν μη τι άλλο- καταδικαστική στον οποιοδήποτε έχει άμεση ανάγκη διάσωσης και περίθαλψης. Όπως είναι γνωστό, για έναν άνθρωπο που έχει υποστεί έμφραγμα μυοκαρδίου και χρειάζεται άμεσα υποβοήθηση στην αναπνοή (δύσπνοια), η έκβαση μπορεί να αποβεί μοιραία εάν δεν καταφθάσει πλήρωμα του Ε.Κ.Α.Β. για έγκαιρη υποστήριξη.
  2. Η απουσία και η καθυστερημένη άφιξη του Ασθενοφόρου μπορεί να αποβεί μοιραία και να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, με πρόσφατα παραδείγματα την απώλεια ζωής ενός εργαζόμενου του Δήμου Αλεξάνδρειας, από ανακοπή καρδιάς, ενώ βρισκόταν εν ώρα υπηρεσίας, καθώς και άλλα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν τις νυχτερινές ώρες και απέβησαν μοιραία για συνδημότες μας.
  3. Το Ασθενοφόρο είναι επιφορτισμένο να καλύπτει για Άμεση Επέμβαση το κομβικό σημείο της Εγνατίας Οδού με την Εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης στο Κλειδί, καθώς επίσης και τον κόμβο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας-Κατερίνης, ενώ εάν υπάρξει στις περιοχές αυτές τροχαίο ατύχημα με σοβαρά τραυματισμένους (εσωτερική αιμορραγία, shock) δεν θα είναι δυνατή η άμεση προσέγγιση του Ασθενοφόρου για την διάσωση τους.
  4. Το Ασθενοφόρο καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες του Κέντρου Υγείας Αλεξάνδρειας καθ’ όλο το 24ωρο, όπου οι υπηρεσίες που παρέχονται γίνονται με συνοδεία και επίβλεψη Ιατρού. Έτσι σήμερα για την ολοκλήρωση ενός περιστατικού από το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας θα χρειαστεί να γίνει δύο φορές η κίνηση του Ασθενοφόρου, από και προς την Βέροια γιατί θα πρέπει να επιστρέψει τον Ιατρό. Τέτοια περιστατικά μπορούν να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην ημέρα με ολιγωρία της Άμεσης Βοήθειας εάν το Ασθενοφόρο θα βρίσκεται στη Βέροια, λόγο απόστασης.
  5. H απόφαση για την μετακίνηση του Ασθενοφόρου από το Κ.Υ. Αλεξάνδρειας, είναι αδικαιολόγητη, «δοκιμάζει» την Άμεση Επέμβαση και εγκυμονεί κινδύνους να χαθούν άδικα ανθρώπινες ζωές.
  6. Ο Δήμος Αλεξάνδρειας, με την εκτεινόμενη σε μεγάλο εύρος περιοχή του, χρειάζεται ένα τουλάχιστον Ασθενοφόρο, άμεσα διαθέσιμο για να επέμβει καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου,

Αποφασίζει Ομόφωνα

Εκφράζει προς τις αρμόδιες αρχές έντονη διαμαρτυρία, καθώς και ανησυχία, για την απρόσμενη απόφαση της Διεύθυνσης του Ε.Κ.Α.Β. Θεσσαλονίκης για την απομάκρυνση του μοναδικού Ασθενοφόρου που καλύπτει τον Δήμο Αλεξάνδρειας και την ευρύτερη περιοχή.

Ζητά την άμεση ανάκληση της απόφασης και την παραμονή του Ασθενοφόρου καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου στο Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας, με παράλληλη εξασφάλιση του απαραίτητου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, που είναι αναγκαίο για την λειτουργία του.

Το παρόν Ψήφισμα να διαβιβαστεί:

1) Στον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
2) Στην Διοίκηση της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας,
3) Στο Παράρτημα Θεσσαλονίκης του Ε.Κ.Α.Β.,
4) Στην Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας,
5) Στον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αλεξάνδρειας,
6) Στον Σύλλογο Εργαζομένων του Ε.Κ.Α.Β.,
7) Στα Μ.Μ.Ε.

Η απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό 231/2012.

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου – Τα Μέλη»

 

Κοινοποίηση