Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Ανακοίνωση για τη λήψη προληπτικών μέτρων στα πλαίσια του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών


ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ

Τα κουνούπια αποτελούν ένα σοβαρότατο παράγοντα επιρροής τόσο της οικονομίας περιοχών με αυξημένους πληθυσμούς κουνουπιών όσο και του κινδύνου εξάπλωσης ασθενειών. Κατά τη φετινή θερινή περίοδο η καταπολέμηση των κουνουπιών έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω της εμφάνισης, το 2010, του ιού του Δυτικού Νείλου σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, που είχε δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία συμπολιτών μας.

Οι δήμοι Αλεξάνδρειας, Βέροιας και Νάουσας, σε συνεργασία με την περιφερειακή ενότητα Ημαθίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την Αναπτυξιακή Ημαθίας Α.Ε., θα υλοποιήσουν και φέτος πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, συνολικού προϋπολογισμού 303.000 ευρώ, που αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο και να ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου.

Η δαπάνη του προγράμματος θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (75.000 ευρώ), από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (115.000 ευρώ) και από ίδιους πόρους των δήμων Αλεξάνδρειας (68.000 ευρώ), Βέροιας (25.000 ευρώ) και Νάουσας (20.000 ευρώ). Η καταπολέμηση θα γίνει από εδάφους με προνυμφοκτονία (με χρήση εγκεκριμένων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σκευασμάτων όπως Bti και Diflubenzuron) και με αεροψεκασμούς στους ορυζώνες μετά σχετική αδειοδότηση από το υπουργείο Υγείας. Το πρόγραμμα καταπολέμησης θα εφαρμοστεί σε περιοχές των δήμων Αλεξάνδρειας, Βέροιας και Νάουσας και ειδικότερα στις εξής επιμέρους ζώνες:

  • Σε ορυζοκαλλιέργειες (αρδευτικό δίκτυο Κλειδίου, ορυζώνες κοίτης ποταμού Αλιάκμονα, διάσπαρτοι ορυζώνες στο νομό), συνολικής έκτασης 20.000 περίπου στρεμμάτων. 
  • Στο φυσικό σύστημα του Δέλτα ποταμού Αλιάκμονα, και 
  • Στο περιαστικό και αστικό σύστημα (κοινόχρηστους χώρους) των επιμέρους δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων των τριών δήμων, όπου έχει πιστοποιηθεί υψηλή δυναμική αναπαραγωγής κουνουπιών. Τα σημεία παρέμβασης στο περιαστικό και αστικό σύστημα ανέρχονται σε 230 περίπου και περιλαμβάνουν αποστραγγιστικά κανάλια, ρέματα, αυλάκια, πλημμυρισμένες εκτάσεις λευκοκαλλιέργειας, χώρους απόθεσης απορριμμάτων, απόβλητα εγκαταστάσεων σταβλισμού ζώων, ανοιχτά αποχετευτικά αυλάκια, σχάρες όμβριων υδάτων, πλημμυρισμένες χέρσες εκτάσεις από διαρροές και άλλες μικροεστίες αναπαραγωγής κουνουπιών.

Ωστόσο, το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα χωρίς την ενεργό συμμετοχή και των ίδιων των πολιτών, που μπορούν να συμβάλλουν στην επιτυχία του με τη λήψη ορισμένων απλών προληπτικών μέτρων σε χώρους κατοικίας, όπως: 

  • Τη μείωση ή και εκμηδένιση κάθε δυνητικής εστίας αναπαραγωγής κουνουπιών σε αστικούς χώρους, με την απομάκρυνση στάσιμου νερού από γλάστρες, παλιά λάστιχα αυτοκινήτων, υδρορροές, ποτίστρες ζώων, κλπ.
  • Το συχνό και σχολαστικό καθαρισμό των χώρων όπου υπάρχουν σταυλικές εγκατάστασεις ή οικόσιτα ζώα. 
  • Το τακτικό κούρεμα γρασιδιού σε αυλές και τον καθαρισμό της αυτοφυούς βλάστησης σε οικόπεδα. 
  • Την αποτροπή της παροχέτευσης λυμάτων που προέρχονται από κουζίνες, μπάνια, πλυντήρια, τουαλέτες κλπ. κατοικιών ή επιχειρήσεων στα αυλάκια όμβριων υδάτων. Επισημαίνεται ότι η ρίψη οικιακών λημμάτων σε αυλάκια όμβριων υδάτων είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ και επισύρει αυστηρές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις στους παραβάτες. 
  • Την τοποθέτηση μεταλλικής σίτας Νο 16 στα ανοίγματα βόθρων. 
  • Την χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων. 
  • Την τοποθέτηση σιτών στα παράθυρα.  

Ο δήμος Αλεξάνδρειας, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου και του κινδύνου επανεμφάνισης επιδημίας κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται με τα τσιμπήματα κουνουπιών, καλεί τους δημότες να συνδράμουν στη προσπάθεια για την, κατά το δυνατόν, εξαφάνιση κάθε επιφάνειας λιμνάζοντος ύδατος που αποτελούν τις κύριες εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών σε κατοικημένες περιοχές.

Επίσης, ο δήμος παροτρύνει τους δημότες, στις περιπτώσεις όπου εντοπίζουν μεγαλύτερες πιθανές εστίες κουνουπιών, να ενημερώνουν το ταχύτερο την αρμόδια υπηρεσία καθαριότητας ή τους κατά τόπους Αντιδημάρχους, στα τηλέφωνα:

• Για τη Δημοτική Ενότητα Αλεξάνδρειας: 23333-50102, 23333-50106 και 23333-50147
• Για τη Δημοτική Ενότητα Πλατέος: 23333-50302
• Για τη Δημοτική Ενότητα Μελίκης: 23313-52200
• Για τη Δημοτική Ενότητα Αντιγονιδών: 23313-51800.

Σημειώνεται ότι, στα πλαίσια του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, ο δήμος Αλεξάνδρειας ζήτησε από το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων να του διατεθούν 6.000 ενημερωτικά έντυπα, με οδηγίες για την προστασία από τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου, προκειμένου να τα διανείμει στους δημότες.

 

Κοινοποίηση