Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Με επιτυχία διεξήχθη στην Αλεξανδρούπολη το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Συμμετείχε και η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Αλεξάνδρεια, 8 Ιουλίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ανάγκη δημιουργίας Ιατρείων και Κοινωνικών Φαρμακείων σε όλη τη χώρα, με τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την εξυπηρέτηση των ανασφάλιστων Ελλήνων πολιτών που δεν έχουν πρόσβαση σε γιατρούς και φάρμακα, ήταν το κυριότερο συμπέρασμα των εργασιών του 8ου Ετήσιου Πανελλήνιου Συνέδριου του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), με θέμα «Η πρόληψη και η Κοινωνική Μέριμνα στην Τοπική Κοινωνία και ο Ρόλος του Ενιαίου Φορέα Υγείας», που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 6-7 Ιουλίου 2012 στην Αλεξανδρούπολη.

Στο συνέδριο, που έγινε υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, παραβρέθηκαν 15 δήμαρχοι και περισσότεροι από 80 άλλοι αιρετοί εκπρόσωποι από 45 δήμους-μέλη του Δικτύου, γιατροί, υγειονομικοί, καθώς και πλήθος κόσμου από την Αλεξανδρούπολη και την ευρύτερη περιοχή. Τον δήμο Αλεξάνδρειας εκπροσώπησε η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κα Όλγα Μοσχοπούλου.

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαχρονικότητα και τη σοβαρότητα που χαρακτηρίζει το έργο του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας.

Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Καθηγητής κ. Γιάννης Τούντας, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της αλλαγής προτύπων και συμπεριφορών του τοπικού πληθυσμού, ώστε να υιοθετήσουν υγιεινούς τρόπους διαβίωσης και αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά παραδείγματα της παιδικής παχυσαρκίας και του καπνίσματος των νέων.

Η θεματολογία του συνεδρίου αφορούσε στο πλαίσιο δομών και πόρων που χρειάζονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αναβάθμιση ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας, με κεντρική στόχευση τη διατήρηση της υγείας των πολιτών και όχι τη θεραπεία των ασθενών. Επίσης, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναπτύχθηκαν διεξοδικά δράσεις και προγράμματα πρόληψης που έλαβαν χώρα σε δήμους-μέλη του ΕΔΔΥΠΠΥ καθώς και επιστημονικά θέματα προληπτικής ιατρικής και ενημέρωσης πολιτών, όπως εμβολιασμοί, καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, ακράτεια, κ.ά.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση παίζει βασικό ρόλο στη λειτουργία του κράτους. Γι αυτό, πρέπει να αποκτήσει δυνατότητες πόρων άμεσα από τους πολίτες, προκειμένου να μπορέσει να επιτελέσει το σπουδαίο έργο της πρόληψης και της προαγωγής της υγείας στις τοπικές κοινωνίες», ανέφερε στην ομιλία του ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος τόνισε το διττό ρόλο που διαδραματίζει σήμερα το Διαδημοτικό Δίκτυο σε συνεργασία με τους δήμους-μέλη του, τόσο στην προαγωγή της υγείας και την κοινωνική μέριμνα όσο και στην προαγωγή της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. «Πρωταρχικός άξονας», ανέφερε, «πρέπει να είναι η συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους ιατρικούς συλλόγους και τοπικούς φορείς, ώστε να στελεχωθούν και να εξοπλισθούν άμεσα δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης και κοινωνικά φαρμακεία σε κάθε Δήμο. Μπορούμε όλοι μαζί, σε κάθε τοπική κοινωνία να ενώσουμε τις δυνάμεις και να προασπίσουμε τους πολίτες μας στην κοινωνική μέριμνα και φροντίδα».

Επίσης, ο κ. Πατούλης, αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο που θα διαδραματίσουν οι Δήμοι εν μέσω οικονομικής κρίσης, κυρίως όσον αφορά την πρόληψη των τοπικών πληθυσμών αλλά και την πρωτοβάθμια περίθαλψη των οικονομικά ασθενών και ανασφάλιστων πολιτών και ζήτησε την αλλαγή του τρόπου είσπραξης της άμεσης φορολογίας των πολιτών και των επιχειρήσεων. «Τα έσοδα από τη φορολογία των πολιτών να πηγαίνουν κατ’ αρχήν στους δήμους και αφού καλυφθούν όλες οι δαπάνες των κοινωνικών και άλλων παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, τότε να αποδίδεται το υπόλοιπο της φορολογίας στο κράτος», τόνισε.

Βασικός ομιλητής στο συνέδριο ήταν ο Κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Καθηγητής οικονομικών της Υγείας, κ. Γιάννης Κυριόπουλος, ο οποίος ανέλυσε το οικονομικό μοντέλο με βάση το οποίο πρέπει να κινηθεί ο δημόσιος τομέας ώστε να υπάρξει ισότητα στην πρόσβαση και αποτελεσματικότητα στη διάθεση των πόρων.

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου συνόψισε ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους δημάρχους και τους εκπροσώπους των ΟΤΑ για τη συμμετοχή τους στις τράπεζες εργασιών, τόνισε τον ιδιαίτερο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει σήμερα, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, το Διαδημοτικό Δίκτυο, ως πυλώνας δικτύωσης όλων των δήμων μελών όχι μόνο σε επίπεδο εθνικό, αλλά και ευρωπαϊκό.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής του ΕΔΔΥΠΠΥ, συνοδευόμενοι από τον αντιδήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ. Παναγιώτη Ζητάκη, επισκέφθηκαν το κοινωνικό φαρμακείο του δήμου Αλεξανδρούπολης, στο οποίο δώρισαν φαρμακευτικό, υγειονομικό υλικό και βρεφικά γάλατα για τη στήριξη των ανασφάλιστων και άπορων πολιτών.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Στο 4ο στρογγυλό τραπέζι του συνεδρίου, που ήταν αφιερωμένο στις δράσεις πρόληψης των δήμων, μίλησε η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αλεξάνδρειας κα Όλγα Μοσχοπούλου με θέμα την εφαρμογή του προγράμματος τηλεϊατρικής.

«Η χρηματοδότηση για τη διατήρηση και ενδυνάμωση της “ομπρέλας” δομών κοινωνικής φροντίδας που έχουν αναπτύξει οι δήμοι παρέχοντας ουσιαστικές υπηρεσίες κυρίως στα φτωχά λαϊκά στρώματα και τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, αποτελεί το πιο σημαντικό πρόβλημα και αναδεικνύεται, εν μέσω οικονομικής κρίσης και περιστολής των πόρων του κράτους προς την τοπική αυτοδιοίκηση, ως μείζον ζήτημα στα επόμενα χρόνια», τόνισε στην εισήγησή της η κα Μοσχοπούλου.

Παραθέτοντας στοιχεία και αριθμούς για τα αποτελέσματα του προγράμματος τηλεϊατρικής στο δήμο Αλεξάνδρειας, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου είπε μεταξύ άλλων:

«Από το 2009 που ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος στο δήμο Αλεξάνδρειας μέχρι τον Μάιο του 2012 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 5.313 ιατρικές εξετάσεις σε δημότες (ηλεκτροκαρδιογράφημα, σπιρομέτρηση, μέτρηση επιπέδου οξυγόνου, γλυκόζης, αρτηριακής πίεσης, κλπ.), εκ των οποίων 3.641 στη δημοτική ενότητα Πλατέος, 1.167 στη δημοτική ενότητα Αλεξάνδρειας, 290 στη δημοτική ενότητα Μελίκης και 215 στη δημοτική ενότητα Αντιγονιδών.

Οι εξετάσεις γίνονται δωρεάν, από νοσηλεύτριες του προγράμματος “βοήθεια στο σπίτι” με την καθοδήγηση ιατρών του Κέντρου Υγείας Αλεξάνδρειας που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, ενώ τα αποτελέσματα των μετρήσεων διαβιβάζονταν σε ειδικευμένους ιατρούς του Ιατρικού Αθηνών για διάγνωση ασθενειών.

Από τα αποτελέσματα των εξετάσεων διαπιστώθηκε ότι για 426 περιπτώσεις δημοτών ήταν αναγκαία η περαιτέρω ιατρική παρακολούθησή τους από Καρδιολόγο ή Πνευμονολόγο ή Παθολόγο ή Διαβητολόγο, ανάλογα με το πρόβλημα, ενώ 8 περιστατικά παραπέμφθηκαν επειγόντως για άμεση νοσοκομειακή περίθαλψη και θεραπεία λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Η μαζική ανταπόκριση και συμμετοχή των κατοίκων του δήμου στο πρόγραμμα τηλεϊατρικής, όπου εξετάστηκε το 12,3% του συνολικού πληθυσμού, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην οργανωμένη εκστρατεία που κάναμε, βάσει προγράμματος εξετάσεων ανά δημοτική ενότητα και οικισμό. Ως εξεταστικά Κέντρα, χρησιμοποιούμε τους χώρους των Κ.Α.Π.Η. και τα Περιφερειακά Ιατρεία και στοχεύσαμε ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες που έχουν και περισσότερη ανάγκη, δεδομένου ότι τα άτομα της τρίτης ηλικίας εμφανίζουν συσσωρευμένα προβλήματα ασθενειών.

Το πρόγραμμα το συνεχίζουμε, με στόχο -όπως είπε η κα Μοσχοπούλου- μέχρι τα μέσα του 2013 να έχει εξεταστεί, τουλάχιστον μία φορά, το 25 με 30% του πληθυσμού του δήμου Αλεξάνδρειας, δηλαδή 11.000 με 11.500 περίπου άτομα».

 

Κοινοποίηση