Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Ξεκινά η κατασκευή του αρδευτικού δικτύου αγροκτημάτων Νησελουδίου, Πρασινάδας, Πλατάνου και Κλειδίου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Αλεξάνδρεια, 5 Ιουλίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΓΟ ΠΝΟΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
ΤΟ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΝΗΣΕΛΟΥΔΙΟΥ-ΠΡΑΣΙΝΑΔΑΣ-ΠΛΑΤΑΝΟΥ-ΚΛΕΙΔΙΟΥ

 

Με την εγκατάσταση της εργολήπτριας εταιρείας «ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Τ.Ε.Β.Ε.» ξεκινά η υλοποίηση του σημαντικότερου δημόσιου έργου υποδομής των τελευταίων χρόνων για την αγροτική ανάπτυξη στο νομό Ημαθίας. Πρόκειται για την κατασκευή υπόγειου αρδευτικού δικτύου στην παρόχθια περιοχή του Αλιάκμονα, που θα εξυπηρετεί τα αγροκτήματα Νησελουδίου, Πρασινάδας, Πλατάνου και Κλειδίου του δήμου Αλεξάνδρειας, συνολικής αρδευόμενης έκτασης 5.000 στρεμμάτων.

Το έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013, μετά από επίμονη προσπάθεια του δημάρχου Αλεξάνδρειας κ. Φώτη Δημητριάδη, στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του ως δήμαρχος Πλατέος (2007-2010).

Την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012 μετέβησαν στην περιοχή όπου θα εκτελεστεί το έργο υπηρεσιακά στελέχη της διεύθυνσης τεχνικών έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, με επικεφαλής τον κ. Γεώργιο Ρίστα και εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας, με επικεφαλής τον κ. Αθανάσιο Στάμκο, προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες από τον φορέα υλοποίησης στην ανάδοχο εταιρεία για την εγκατάσταση του εργοταξίου και να εξεταστούν επί τόπου διάφορα τεχνικά ζητήματα που άπτονται της κατασκευής του έργου.

Από τον δήμο Αλεξάνδρειας συμμετείχαν η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κα Όλγα Μοσχοπούλου, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Πρασινάδας κ. Βασίλης Γκούντας και υπηρεσιακά στελέχη.

Το αρδευτικό δίκτυο περιλαμβάνει την κατασκευή δύο επιμέρους δικτύων συνολικού μήκους 20 χιλιομέτρων, με παροχή 216 λίτρα ανά δευτερόλεπτο το καθένα και πίεση λειτουργίας 10 ατμόσφαιρες – κατάλληλη για τεχνητή βροχή και δυνατότητα χρήσης για στάγδην άρδευση. Το έργο προβλέπει, επίσης, την κατασκευή δύο αντλιοστασίων με τις συνοδές εγκαταστάσεις τους, που θα τροφοδοτούν το δίκτυο με νερό από τον Αλιάκμονα.

Η αντιμετώπιση, ποσοτικά και ποιοτικά, του προβλήματος της άρδευσης των καλλιεργειών της περιοχής, η εξοικονόμηση νερού, η αναβάθμιση της ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και οι δυνατότητες αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, με στροφή στη βιοκαλλιέργεια, στη δενδροκαλλιέργεια πρώιμων ποικιλιών και στη λαχανοκομία υψηλής απόδοσης, περιλαμβάνονται στα κοινωνικο-οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη του έργου.

Με συμβατικό προϋπολογισμό 1.736.233 ευρώ, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο οπότε και θα παραδοθεί για χρήση στους αγρότες της περιοχής. Φορέας λειτουργίας και διαχείρισης του αρδευτικού δικτύου θα είναι ο δήμος Αλεξάνδρειας, ο οποίος θα αναλάβει τη συντήρησή του.

 

 

Κοινοποίηση