Home Δελτία Τύπου
E-mail Print PDF
There are no translations available.

 

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΒΑΣΩΣ ΚΑΤΡΑΚΗ
ΣΤΟ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ «ΑΡΧΕΙΟ – ΣΥΛΛΟΓΗ ΓΙΩΡΓΗ ΜΕΛΙΚΗ»
Θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι το Σάββατο 10 Νοεμβρίου

Με μια σεμνή και απέριττη τελετή, όπως άρμοζε στην προσωπικότητα και το ήθος της «μητέρας της λόγιας ελληνικής χαρακτικής», πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 6 Οκτωβρίου τα εγκαίνια έκθεσης έργων χαρακτικής της Βάσως Κατράκη, στο Εθνογραφικό Μουσείο «Αρχείο – Συλλογή Γιώργη Μελίκη», στη Μελίκη Ημαθίας.

Ο οικοδεσπότης, Γιώργος Μελίκης – που μετά από έρευνες και μόχθο δεκαετιών, με αγάπη και αφοσίωση στην ελληνική παράδοση, μετέτρεψε το πατρικό του σπίτι, στη Μελίκη Ημαθίας, σε Εθνογραφικό Μουσείο με σπάνιες συλλογές και μοναδικά τεκμήρια του λαϊκού μας πολιτισμού – αναφέρθηκε στη σημασία της έκθεσης, ευχαρίστησε το ζεύγος Μαριάννα και Νικήτα Δεσποτίδη που του εμπιστεύθηκαν την προσωπική τους συλλογή για την πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης, την οποία επιμελήθηκε ο Μανώλης Γιανναδάκης, καθηγητής της χαρακτικής στο τμήμα Εικαστικών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

Η κόρη της χαράκτριας, Μαριάννα, μίλησε με συγκίνηση για τη μητέρα της, για τα δύσκολα χρόνια της οικογένειας στον εμφύλιο και τη δικτατορία και για το Μουσείο της Βάσως Κατράκη, στο Αιτωλικό, όπου στεγάζεται μεγάλο μέρος του έργου και του αρχείου της.

Την έκθεση έργων της σπουδαίας εικαστικής δημιουργού, που χάραξε στη πέτρα την τραγική μοίρα του ελληνικού λαού και τη μάχη του για ελευθερία, εγκαινίασε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου.

Την τελετή των εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί άνθρωποι από το χώρο των εικαστικών τεχνών, ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος, οι βουλευτές Ημαθίας (ΝΔ) Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Απόστολος Βεσυρόπουλος και Γεωργία Μπατσαρά, ο Φώτης Δημητριάδης, ο δήμαρχος Νάουσας Τάσος Καραμπατζός, αντιδήμαρχοι, η πρόεδρος και μέλη του δημοτικού συμβουλίου Αλεξάνδρειας, κ.ά.

Η έκθεση, που περιλαμβάνει γνωστά και άγνωστα έργα χαρακτικής της Βάσως Κατράκη, εργαλεία της, καθώς και χειρόγραφα από την προσωπική αλληλογραφία της, φιλοξενείται στο Εθνογραφικό Μουσείο «Αρχείο – Συλλογή Γιώργη Μελίκη» και θα παραμείνει ανοιχτή έως το Σάββατο 10 Νοεμβρίου.

Πολλά σχολεία, από τη Θεσσαλονίκη και την Ημαθία, εκδήλωσαν ήδη επιθυμία να επισκεφτούν την έκθεση. Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Γιώργο Μελίκη (τηλ.: 23310-81274, 6977-211473. email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ).

 

 
E-mail Print PDF
There are no translations available.

ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΒΑΣΩΣ ΚΑΤΡΑΚΗ
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΙΩΡΓΗ ΜΕΛΙΚΗ

από 6 Οκτωβρίου έως 10 Νοεμβρίου 2012

Μία μοναδική έκθεση έργων χαρακτικής, της κορυφαίας Ελληνίδας χαράκτριας και διακεκριμένης ζωγράφου Βάσως Κατράκη, από την προσωπική συλλογή της Μαριάννας και Νικήτα Δεσποτίδη, θα φιλοξενηθεί στο Εθνογραφικό Μουσείο του Γιώργη Μελίκη, από το Σάββατο 6 Οκτωβρίου έως το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012.

Δύο περίπου δεκαετίες μετά την αναδρομική έκθεση έργων της στο Βελλίδειο Πολιτιστικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, η Βάσω Κατράκη, η μοναδική και ανεπανάληπτη «Μητέρα» της λόγιας χαρακτικής «επανέρχεται» στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στη Μελίκη Ημαθίας, με μια ενδιαφέρουσα σειρά γνωστών και άγνωστων έργων της.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας του Μουσείου Γιώργη Μελίκη με το Δήμο Αλεξάνδρειας, θα γίνουν το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 7.30 μ.μ. στη Μελίκη.

 


Σε αυτοβιογραφικό σημείωμα, η Βάσω Κατράκη (1914-1988) αναφέρει: «Γεννήθηκα στο Αιτωλικό του Μεσολογγίου. Το Αιτωλικό είναι ένα μικρό νησάκι, που το συνδέουνε με τη στεριά δυο μακριά πέτρινα γεφύρια με πολλές μικρές τοξωτές καμάρες. Το σπίτι μας ήτανε σχεδόν όλο μέσα στη θάλασσα και στη γειτονιά καθότανε όλο ψαράδες. Ένα ξυπόλυτο μελισσολόι τριγύριζε ολοήμερα, με τις γυναίκες τους συνέχεια γκαστρωμένες και τα παιδιά , μπακανιασμένα από την ελονοσία. Ο πατέρας μου λεγότανε Γιώργης Λεονάρδος κι ήτανε κτηματίας, μα περισσότερο τραγουδούσε κι έψελνε στην εκκλησία με μια σπάνια ωραία, ζεστή φωνή. Όταν τραγουδούσε μαζευότανε κόσμος και κοσμάκης σπίτι μας για να τον ακούσει. Η μανούλα μου ύφαινε ολοκέντητα λεπτά μεταξωτά και μπαμπακερά και πολύχρωμα μάλλινα κιλίμια. Είχε πάρει κι ένα χρυσό βραβείο σε μια Διεθνή Έκθεση στο Παρίσι. Τα δυο μου αδέρφια, ήτανε μεγαλύτερα από μας τα κορίτσια. Ο μεγάλος, φοιτητής τότε της φιλολογίας μας έφερνε από την Αθήνα ένα μαγικό για μας κόσμο. Παλιά βιβλία με χρωματιστές χαλκογραφίες και ξυλογραφίες, χρωματιστές εικόνες και χαλκομανίες, μπογιές και πινέλα και δεν άφηνε παλιατζίδικο της Αθήνας αγύριστο. Ο μικρότερος, ό,τι έβλεπε το μάτι του τόκαναν τα χέρια του, και μαζί με όλα, ζωγραφίζανε κιόλας και οι δυό τους. Γύρω-γύρω από τη μικρή μας θάλασσα ήτανε η έξοχή, γεμάτη ελιές, χωράφια καρπερά, μποστάνια, καπνοτόπια, σιτηρά. Μια ζωή στη στεργιά και στη θάλασσα, γεμάτη ιδρώτα και μόχθο.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον μεγάλωσα. Η Βάσω Κατράκη σε ώρα δουλειάς με τα παιδιά της Μαριάννα και ΣπύροΔιάβαζα βιβλία και βιβλία πούχε ο αδερφός μου κι οι φίλοι μας. Μ’ άρεσε πολύ το διάβασμα και πιο πολύ ή ποίηση. Κοντά στ’ αδέρφια μου ζωγράφιζα κι εγώ. Κρυφά, ονειρευόμουνα να γίνω ζωγράφος, μα μου φαινότανε τόσο απίστευτα μεγάλο που δεν μπορούσε λογικά να χωρέσει στο μυαλό μου. Ό, τι έβλεπα, έλεγα: “Εγώ αυτό μπορώ να το κάνω”. - Και πολλές φορές έβαζα τον εαυτό μου σε δοκιμασία. Δεν ήξερα ακόμα ότι, άλλο πράμα είναι η Τέχνη. Και μια μέρα, σφηνώθηκε ξαφνικά στο μυαλό μου ένα ερώτημα. Κι’ αν γίνω ζωγράφος; Πώς έγινε έτσι άξαφνα αυτό, δεν το κατάλαβα. Χίλιες καμπάνες χτυπήσανε μέσα μου, κι έχασα τον κόσμο. Από τότε, δεν είχα τίποτε άλλο στο μυαλό μου νύχτα και μέρα. Μα, χίλιες δυο αναποδιές ξεφυτρώσανε, και ξαφνικά, ο πατέρας μου αρρώστησε βαριά κι έπεσε πολύ πίκρα και θλίψη στο σπίτι μας, πού κράτησε εφτά ολόκληρα χρόνια. Και κάποια μέρα, αφού πέθανε ο πατέρας μου, ξεκίνησα για την Αθήνα μην ξέροντας ακριβώς τι θα κάνω. Πήγα στη Σχολή Καλών Τεχνών, κι έμαθα πώς σε λίγες μέρες θ’ αρχίζανε οι εξετάσεις. Αμέσως έτρεξα και γράφτηκα στη Σχολή. Έδωσα εξετάσεις. Στη Σχολή Καλών Τεχνών είχα Καθηγητές τον Παρθένη στη Ζωγραφική και τον Κεφαλληνό στη Χαρακτική. Πήρα το Δίπλωμα της Σχολής το 1940 με μια τρίμηνη υποτροφία στη Ζωγραφική για τα νησιά και ένα βραβείο και δυό επαίνους στη Χαρακτική. Μετά αμέσως πόλεμος, κατοχή, πείνα, αντίσταση, και μετά πάλι εμφύλιος πόλεμος, πάλι σκοτωμοί άδικοι κι ακατονόμαστοι, εξορίες, φυλακές, όλα τα δεινά της Πατρίδας περάσανε από της δικής μου γενιάς τις πλάτες. Έκανα πολλά ταξίδια σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις, είδα πολλά Μουσεία και Πινακοθήκες. Το 1955 έκαμα την πρώτη μου έκθεση.»


Για το έργο της χαράκτριας, ο επιμελητής της έκθεσης, Καθηγητής Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, Μανόλης Γιανναδάκης, εύστοχα επισημαίνει: «Το έργο της στο σύνολό του είναι υποδειγματικό, γιατί είναι αληθινό. Καταγραμμένα βιώματα με ιδιαίτερο ιδεολογικό υπόβαθρο και σθένος. Τα έργα της γαλβανισμένα μέσα από εφιαλτικές ιστορίες αποτελούν μια ανυπέρβλητη κοινωνικοϊστορική μαρτυρία η οποία αποτυπώνει το πνεύμα της Αντίστασης του Ανθρώπου και των συνοδοιπόρων της και γίνεται πανανθρώπινο. Η προσφορά της, είναι τεράστια στην εξέλιξη της χαρακτικής στη χώρα μας. Έβγαλε την χαρακτική πράξη και το τυπωμένο αντίτυπο κατά πολύ έξω από τα όρια του μικρού μεγέθους και μας παρέδωσε σχέσεις δομής και ανάλυσης. Χαρακτηρίζεται κορυφαία, γιατί είναι παράδειγμα πανανθρώπινης Ύπαρξης, Έκφρασης και Δημιουργίας. Μία ενότητα έργων της από διαφορετικές περιόδους, φιλοξενούνται στο εθνογραφικό μουσείο «Αρχείο – Συλλογή Γιώργη Μελίκη» μετά από οραματικές συζητήσεις, που είχα με τον Γιώργη Μελίκη και τους Μαριάννα και Νικήτα Δεσποτίδη, οι οποίοι και διέθεσαν τα έργα από την συλλογή τους».

Ο Γιώργης Μελίκης για την σημασία της έκθεσης αναφέρει τα εξής: «Ο αιώνας αυτός που η Μακεδονία γιορτάζει φέτος ξεχωριστά υπήρξε πολυσήμαντος από κάθε άποψη. Ιστορική, εθνολογική, λαογραφική, κοινωνική (προσφυγιά, μετανάστευση, εμφύλιος), οικονομική και κυρίως κινημάτων και πολέμων που άλλαξαν αλλά και σφράγισαν την νεώτερη ελληνική ιστορία μας. Τον αιώνα αυτό η Βάσω Κατράκη κατάφερε να αποτυπώσει μοναδικά, σπαρακτικά και ανεπανάληπτα, γι’ αυτό η έκθεση αυτή αποτελεί ένα εξαιρετικής σημασίας εικαστικό γεγονός και το Αρχείο μας περηφανεύεται που κατάφερε να εξασφαλίσει γιορτάζοντας, αλλά και συμμετέχοντας με μια τόσο σημαντική δράση στην επέτειο-αιώνα της Μακεδονίας».

Η έκθεση θα παραμείνει σε λειτουργία έως το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012.


Το Εθνογραφικό Μουσείο «Αρχείο – Συλλογή Γιώργη Μελίκη» βρίσκεται και λειτουργεί στην κωμόπολη Μελίκης του Δήμου Αλεξάνδρειας Ημαθίας, η οποία απέχει 60 χιλ. περίπου από τη Θεσσαλονίκη, 22 χιλ. από τη Βέροια και 8 χιλ. από τη Βεργίνα. Στεγάζεται σε ένα διώροφο ιδιόκτητο κτήριο 1400 περίπου τ.μ. μαζί με τους αύλειους χώρους. Με ιστορική και αισθητική ευαισθησία το Μουσείο ερευνά, καταγράφει, συγκεντρώνει, δημοσιεύει και εκθέτει σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, κατά βάση, στην ιστορική του έδρα Μελίκη, αλλά και σε κρατικά Μουσεία και σημαντικούς χώρους, καταπιστεύματα, δημιουργίες και έργα του παραδοσιακού και σύγχρονου πολιτισμού μας. Συνεργάζεται με το Υπουργείο Πολιτισμού, Πανεπιστήμια, Ακαδημίες καθώς επίσης και με ελληνικά και ξένα ερευνητικά κέντρα. Μουσειολογικά το υλικό που εκτίθεται περιλαμβάνει δύο ενότητες από τον Άυλο και Υλικό Πολιτισμό. Το Αρχείο – Συλλογή Γιώργη Μελίκη, βρίσκεται στο κέντρο της κωμόπολης και σε άμεση καθημερινή σχέση με τους κατοίκους. Τα μεγάλα και σημαντικά έθιμα της Μελίκης – Αναστενάρια, Ρουγκάτσια, Λαζαρίνες, Καρναβάλι – είτε αρχίζουν από εδώ, είτε τελούνται εδώ, είτε καταλήγουν εδώ.

Αρχείο – Συλλογή Γιώργη Μελίκη
Αγίου Νικολάου 4, Μελίκη Ημαθίας, Τ.Κ. 59031, τηλ. 2331081274 —
Βενιζέλου 22, Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54624, τηλ./fax 2310240707, κινητό 6977211473
Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

 

 

 
E-mail Print PDF
There are no translations available.

 

ΝΕΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ 6 ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Από την Ημαθία στο σχέδιο εντάσσεται ο Δήμος Αλεξάνδρειας

 

Προγραμματικό πλαίσιο με βαρύνουσα σημασία για την χωροταξική οργάνωση, τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τις κατευθύνσεις αναπτυξιακής πολιτικής την προσεχή 15ετία, αποκτά το μεγαλύτερο τμήμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης, που αναμένεται να κυρωθεί με νόμο από το Ελληνικό Κοινοβούλιο μέσα στο τρέχον έτος.

Ήδη από τον περασμένο μήνα, ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης (Ο.Ρ.ΘΕ.) – νομικό προσώπου δημοσίου δικαίου, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που εποπτεύεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και είναι αρμόδιο για την εφαρμογή του Ρυθμιστικού Σχεδίου – μετά από μακρά περίοδο διαβούλευσης των εμπλεκόμενων φορέων, που διήρκεσε επί τέσσερα σχεδόν χρόνια, υπέβαλλε το κείμενο του σχεδίου νόμου στην Εκτελεστική Επιτροπή του Ο.Ρ.ΘΕ.

Το σχέδιο νόμου για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης, αναμένεται να τεθεί στη συζήτηση που θα έχει την Παρασκευή 20 Ιουλίου ο υπουργός Π.Ε.Κ.Α. κ. Ευάγγελος Λιβιεράτος με τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ο.Ρ.ΘΕ., στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρώτου στη Θεσσαλονίκη.

 

Εν τω μεταξύ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Κεντρικής Μακεδονίας, που συνεδρίασε την Τετάρτη 18 Ιουλίου, αποφάσισε να ζητήσει από τον Ο.Ρ.ΘΕ. και τον υπουργό, να συζητηθούν αναλυτικά σε ειδική διαδικασία οι παρατηρήσεις και προτάσεις που διατύπωσαν οι δήμοι για το σχέδιο νόμου. Η Π.Ε.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας, αξιώνει να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα ορισμένων δήμων για αλλαγές και τροποποιήσεις του σχεδίου νόμου και ζητά να διατηρηθεί ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης ως αποκεντρωμένη δομή, με ενίσχυση της υπόστασης και των αρμοδιοτήτων του – τη στιγμή μάλιστα που από ορισμένους κύκλους εκφράζονται ανοιχτά ανησυχίες για το ενδεχόμενο κατάργησής του, στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την μείωση του δημόσιου τομέα στη χώρα.

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. συμμετείχε και ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Φώτης Δημητριάδης, ο οποίος κατέθεσε εγγράφως πρόταση να περιληφθούν στο κείμενο του σχεδίου νόμου αναφορές, για την αξιοποίηση και χρήση του στρατιωτικού Αεροδρομίου Αλεξάνδρειας ως Εμπορευματικού Αεροσταθμού (Cargo) με σκοπό την διακίνηση, των νωπών κυρίως, αγροτικών προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας στις αγορές της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου, στις εκτός της Θεσσαλονίκης αστικές περιοχές για οικιακή χρήση.


 

Το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης

Στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης εντάσσεται το σύνολο των δήμων που ανήκουν στους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Κιλκίς, καθώς και οι δήμοι Αλεξάνδρειας από το νομό Ημαθίας, Πέλλας του νομού Πέλλας και Πύδνας-Κολινδρού του νομού Πιερίας. Οι περιοχές των παραπάνω δήμων, μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου θα υπόκεινται στις ρυθμίσεις ενός συνεκτικού και ολοκληρωμένου πλαισίου κατευθύνσεων πολιτικής, στόχων, προτεραιοτήτων, προγραμμάτων και μέτρων, που είναι αναγκαία για τη χωροταξική και οικιστική οργάνωση, την οικονομική ανασυγκρότηση και την περιβαλλοντική προστασία τους.

Η περιοχή εφαρμογής του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης διακρίνεται σε 5 χωρικές ενότητες: 

 • την Ενότητα Μητροπολιτικού Κέντρου, που περιλαμβάνει τους δήμους Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού-Ευόσμου, Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Πυλαίας-Χορτιάτη, Χαλκηδόνας, Δέλτα, Θέρμης, Θερμαϊκού, και τις δημοτικές ενότητες Καλλιθέας και Ωραιοκάστρου του δήμου Ωραιοκάστρου.
 • την Ενότητα Ευρύτερης Ζώνης Λιμνών, που περιλαμβάνει τους δήμους Λαγκαδά, Βόλβης, και τη δημοτική ενότητα Μυγδονίας του δήμου Ωραιοκάστρου, της Π.Ε. Θεσσαλονίκης.
 • την Ενότητα Χαλκιδικής, που περιλαμβάνει τους δήμους Πολυγύρου, Σιθωνίας, Κασσάνδρας, Νέας Προποντίδας και Αριστοτέλη του ν.Χαλκιδικής.
 • την Ενότητα Κιλκίς, που περιλαμβάνει τους δήμους Κιλκίς και Παιονίας του ν.Κιλκίς, και
 • την Ενότητα Δυτικής Ζώνης Αξιού, που περιλαμβάνει τους δήμους Αλεξάνδρειας της Π.Ε. Ημαθίας, Πέλλας της Π.Ε. Πέλλας και Πύδνας-Κολινδρού της Π.Ε. Πιερίας.

Στο σχέδιο νόμου γίνονται εκτενείς αναφορές σε μέτρα και κατευθύνσεις πολιτικής για την υλοποίηση των στρατηγικών στόχων, στο σύνολο και τις επί μέρους χωρικές ενότητες του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης, για την προώθηση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας, την χωρική και κοινωνική συνοχή, την βελτίωση της ποιότητας ζωής, την εξασφάλιση της οικολογικής ισορροπίας και την προστασία των φυσικών και πολιτιστικών πόρων, την χωροταξική διάρθρωση των τομέων παραγωγής, του συστήματος των μεταφορών, των τεχνικών υποδομών, κ.ά.

Για την χωρική οργάνωση της Ενότητας Δυτικής Ζώνης Αξιού, όπου υπάγεται ο δήμος Αλεξάνδρειας, οι στόχοι και οι επιλογές που τίθενται στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνουν: 

 • την αξιοποίηση της καλής προσπελασιμότητας της περιοχής για τη δημιουργία-οργάνωση ζωνών μεταποιητικής και εμπορευματικής δραστηριότητας.
 • την δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για τη διατήρηση και ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, μέσω της κατάλληλης οργάνωσης χρήσεων γης, μέτρων προστασίας των πόρων και δημιουργίας συμπληρωματικών υποδομών και εξυπηρετήσεων.
 • Την ενίσχυση των αστικών κέντρων της Ενότητας (Αλεξάνδρεια, Γιαννιτσά, Αιγίνιο) σε υποδομές και κοινωνικό εξοπλισμό και την αξιοποίηση του στρατηγικής σημασίας άξονα Αλεξάνδρειας-Γιαννιτσών, με συνδυασμένη ανάπτυξη των γεωργικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων.
 • Την ενίσχυση των υποδομών και της λειτουργικότητας των οικισμών που αναπτύσσονται γύρω από τα αστικά κέντρα της Ενότητας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι προτάσεις (αναφέρονται στο παράρτημα του σχεδίου νόμου), για την πολιτιστική ανάπτυξη, την ανάδειξη και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ενότητας Δυτικής Ζώνης Αξιού.

Για την περιοχή, ειδικότερα, του δήμου Αλεξάνδρειας γίνεται πρόβλεψη:

 • Μελέτης συνόλων με ιδιαίτερα πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, όπως των κτηρίων και αποθηκών του Σιδηροδρομικού Σταθμού και των σπιτιών του Εποικισμού που διασώζονται στο Πλατύ και των ιστορικών κτισμάτων που συνδέονται με την ιστορία των σιδηροδρόμων, στη Μεγάλη Γέφυρα και την Αλεξάνδρεια, με σκοπό την, μέσω προγραμμάτων, ανάδειξη και προστασία τους.
 • Για την υλοποίηση προγραμμάτων πολιτιστικών διαδρομών και δικτύων, που συνδέουν αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, όπως η δημιουργία δικτύου που θα συνδέει προϊστορικές θέσεις (τούμπες) – μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ο αρχαίος οικισμός της Κυψέλης του δήμου Αλεξάνδρειας και η δημιουργία δικτύου αρχαιολογικών χώρων της ιστορικής και βυζαντινής περιόδου – μεταξύ αυτών αναφέρονται το τόξο Ρωμαϊκής Γέφυρας στο Κλειδί και η Ρωμαϊκή πόλη στο Νησί του δήμου Αλεξάνδρειας.

Την ευθύνη για την εφαρμογή του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης θα έχει ο Οργανισμός Ρυθμιστικού, με όργανα το Διοικητικό Συμβούλιο και την Εκτελεστική Επιτροπή. Στο Διοικητικό Συμβούλιο προβλέπεται να συμμετέχουν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ως πρόεδρος, δήμαρχοι από άλλες περιοχές ευθύνης του Ρυθμιστικού και εκπρόσωποι των υπουργών Π.Ε.Κ.Α., Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας) και της Ένωσης Ελλήνων Χημικών (Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας).

Για την προώθηση των στρατηγικών στόχων του νέου Σχεδίου, ο Οργανισμός Ρυθμιστικού προβλέπεται να καταρτίζει ανά πενταετία «ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης το οποίο εξειδικεύει τις αναγκαίες ενέργειες του Οργανισμού και όλων των αρμοδίων φορέων για την επίτευξη των στόχων, ορίζει τομείς προτεραιότητας και προσδιορίζει για κάθε τομέα εξειδικευμένα σχέδια δράσης».

Τέλος, τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, τα Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης, τα σχέδια ανάπτυξης περιοχών δεύτερης κατοικίας, οι ζώνες οικιστικού ελέγχου, άλλα υποκείμενα σχέδια χρήσεων γης ή πολεοδομικής οργάνωσης, όπως και οι κανονιστικές και ατομικές πράξεις με τις οποίες επιχειρείται ρύθμιση χώρου, της περιοχής εφαρμογής του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης, θα τελούν, μετά την έναρξη ισχύος του νόμου, υπό τον έλεγχο του Οργανισμού Ρυθμιστικού.

 

 
E-mail Print PDF
There are no translations available.

 

«ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ»
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ – ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
την Τετάρτη 4 Ιουλίου στις 19.30, μπροστά στο Πνευματικό Κέντρο Αλεξάνδρειας

 

«Αλλάζουμε Συνήθειες» είναι ο τίτλος εκδήλωσης για την ανακύκλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012 και ώρα 19.30 στην Αλεξάνδρεια, στο χώρο μπροστά από το Πνευματικό-Πολιτιστικό Κέντρο.

Η εκδήλωση, που διοργανώνουν η Ομάδα Εθελοντών του Δήμου και η Κοινωφελής Επιχείρηση, στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών σε προγράμματα ανακύκλωσης και στην κριτική αντιμετώπιση του σύγχρονου καταναλωτικού τρόπου της ζωής μας.

Μέσα από μια ψυχαγωγική βραδιά θα δοθεί η δυνατότητα να εξοικειωθούμε με τις διαδικασίες ανακύκλωσης και τους εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

 • Ενημέρωση για την ανακύκλωση, με διανομή έντυπου υλικού και προβολή DVD
 • Συγκέντρωση ηλεκτρικών συσκευών – μπαταριών – λαμπτήρων
 • Ζωγραφική από τα παιδιά σε χαρτόνια με θέμα το Περιβάλλον
 • Κατασκευές αντικειμένων από ανακυκλώσιμα υλικά
 • Face Painting

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί μουσική συναυλία από το συγκρότημα των ΕΚΜΕΚ και ποδηλατικός γύρος από τα μέλη και τους φίλους του Φυσιολατρικού-Αθλητικού Ομίλου Αλεξάνδρειας.

Για τις ανάγκες της εκδήλωσης, η οδός Δ. Βετσοπούλου, από το ύψος της οδού Κομνηνών έως το ύψος της οδού Ταγματάρχου Γεωργούλη, θα παραμείνει κλειστή από τις 19:30 έως και τις 23:30.

 

 
E-mail Print PDF
There are no translations available.

 

 

Το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) στο πλαίσιο της πράξης «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 2.11808/οικ.6.2791/10-5-2012 Απόφαση Ένταξης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, 

ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ

με την υπ' αριθμ. ΚΟΧ 6.201/1/2012 ανακοίνωση, την πρόσληψη 90 ατόμων, με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας (Συμπράττων Φορέας).

 

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι δέκα (10) ημέρες (υπολογιζόμενες ημερολογιακά), από την 29η Ιουνίου 2012 έως την 8η Ιουλίου 2012. Τονίζεται ότι επειδή η τελευταία ημέρα της προθεσμίας είναι η Κυριακή 8η Ιουλίου, αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως και την Δευτέρα 10 Ιουλίου. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν την αίτηση με κωδικό ΕΝΤΥΠΟ ΚΟΧ.1, είτε αυτοπροσώπως, είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότησή φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή (από Δευτέρα έως και Παρασκευή και ώρες 9:00-17:00), είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στα γραφεία του ΚΜΟΠ στην ακόλουθη διεύθυνση: ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΟΥ (ΚΜΟΠ), Αφροδίτης 3 & Οδυσσέως. Τ.Κ. 54629 Θεσσαλονίκη.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για το πλήρες κείμενο της παρούσας προκήρυξης, μπορείτε να απευθυνθείτε στα γραφεία του Κέντρου Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού στην ανωτέρω διεύθυνση, τηλεφωνικά στο 2310 534322 ή να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΚΜΟΠ στον ακόλουθο σύνδεσμο: www.kmop.gr

 

Κατεβάστε την αίτηση (αρχείο word)

Κατεβάστε την αίτηση (αρχείο pdf)

Κατεβάστε τις οδηγίες συμπλήρωσης (αρχείο word)

Κατεβάστε το πλήρες κείμενο της προκήρυξης

 
Page 4 of 11

History-Tradition

Πόσοι είναι online

We have 118 guests online

 Υπεύθυνοι Ενημέρωσης Περιεχομένων: 
- Ιδιαίτερο Γραφείο Δημάρχου
- Γραφείο Ειδικών Συνεργατών


Search

diavgeia all logo

Πολιτική Προστασία

Minors & Alcoholo