Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Απελευθέρωση του Γιδά

 Απελευθέρωση του Γιδά

Μετά τον ατυχή Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 έγινε έντονα κατανοητό από όλους στην Ελλάδα πως δεν θα μπορούσε να αντιπαρατεθεί απέναντι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία μόνη της και χωρίς την απαραίτητη οργάνωση του στρατού και του στόλου της.

Έτσι οργανώθηκε με έντονους ρυθμούς ο στρατός ξηράς και ο στόλος. Ο στρατός εφοδιάστηκε με νέα όπλα και κλήθηκε Γαλλική στρατιωτική αποστολή υπό τον Στρατηγό ΕΥΝΤΟΥ για οργάνωση και συστηματοποίηση της εκπαίδευσης του. Από την άλλη ο στόλος με την προμήθεια νέων πλοίων και κυρίως του Θωρηκτού Γ. Αβέρωφ τύπου ‘’ Ντρεντνωτ’’ , και τον εκσυγχρονισμό των παλαιότερων απέκτησε την υπεροπλία στο Αιγαίο.

Η Ελληνική Κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ελευθέριο Βενιζέλο ο οποίος από το 1910 είχε ορκιστεί πρωθυπουργός Προχώρησε στη σύνoψη της Βαλκανικής συμμαχίας με τη Σερβία, τη Βουλγαρία και το Μαυροβούνιο. Η συγκεκριμένη συμμαχία ήταν μια μεγάλη επιτυχία του Βενιζέλου, δεδομένου του γεγονότος πως η Ελλάδα μετά το 1897 δεν απολάμβανε καμιά εκτίμηση για τις στρατιωτικές της ικανότητες. Επίσης η συμμαχία αυτή θα χρησιμοποιείτο στην κατάλληλη στιγμή για την απελευθέρωση των σκλαβωμένων ομογενών μας.

Έτσι στις 5 Οκτωβρίου η Ελλάδα κηρύττει τον πόλεμο εναντίον της Τουρκίας και ο ελληνικός στρατός, με αρχηγό τον διάδοχο Κωνσταντίνο, ξεχύνεται ακαθεκτος κατά του εχθρού. Περνά ταχύτατα τα στενά της Μελούνας και στις 6 Οκτωβρίου απελευθερώνει την Ελασσόνα. Οι Τούρκοι επέλεξαν να αμυνθούν στα στενά του Σαρανταπόρου τα οποία είχαν οχυρώσει σχολαστικά υπό την επίβλεψη του Γερμανού Στρατηγού Κόλμαρ Φον ντερ Γκολτς Πασά ο οποίος δήλωνε πως η συγκεκριμένη τοποθεσία θα γινόταν «ο τάφος των Ελλήνων και του Ελληνικού στρατού». Ο στρατός μας όμως στις 9 Οκτωβρίου με 3 Μεραρχίες από το κέντρο και 2 από τη δυτική πλευρά και με τους ευζώνους στο ανατολικό τμήμα, εκπορθεί τα στενά και συλλαμβάνει πλήθος αιχμαλώτων. Στις 10 Οκτωβρίου ο στρατός μπαίνει στα Σέρβια και στις 11 Οκτωβρίου απελευθερώνεται η Κοζάνη.

Τότε Λοιπόν και ενώ το γενικό στρατηγείο βρίσκεται στα Σέρβια εκδηλώνεται η διαφωνία Πρωθυπουργού Βενιζέλου – Διαδόχου Κωνσταντίνου αρχιστράτηγου ,σχετικά με την κατεύθυνση που θα έπρεπε να πάρει η στρατιά και ανταλλάσσονται ορισμένα τηλεγραφήματα μεταξύ Πρωθυπουργού Βενιζέλου – Διαδόχου Κωνσταντίνου αρχιστράτηγου, ενδεικτικά της καχυποψίας και της κακής σχέσης που επικρατούσε ανάμεσα στον εκλεγμένο Πρωθυπουργό και τον αλαζόνα βασιλόπαιδα. Δεν ήταν βέβαια άμοιροι ευθυνών και οι επιτελικοί αξιωματικοί που περιστοιχιζαν τον Κωνσταντίνο (Μεταξάς ,Δουσμανης , Πάλλης κ.α.).Ευτυχώς για το Έθνος ,αλλά και για την περιοχή μας επικρατεί η άποψη του Βενιζέλου και η στρατιά στρέφεται ανατολικά με κατεύθυνση την Βέροια και την Θεσσαλονίκη την ώρα που η 7η Μεραρχία του Συνταγματάρχη Κλεομένη κατευθύνεται προς την περιοχή μας.

Κοινοποίηση