Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Βουλευτικές Εκλογές Σεπτεμβρίου 2015: Πρόγραμμα Εκλογών και οδηγίες προς τους Εκλογείς από το Δήμο Αλεξάνδρειας

ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
ΤΗΣ ΕΙΚΟΣΤΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015 
 
 
 
 
Οι γενικές βουλευτικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 θα διενεργηθούν σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών. Αρμόδιος για την οργάνωση και τη διενέργεια των εκλογών σε κάθε εκλογική περιφέρεια (νομό) είναι ο αντιπεριφερειάρχης της περιφερειακής ενότητας της αντίστοιχης έδρας.
 
Από την πλευρά του, ο Δήμος Αλεξάνδρειας ετοιμάζεται πυρετωδώς για τη χωρίς προβλήματα διενέργεια της εκλογής της Κυριακής, 20ης Σεπτεμβρίου, στο σύνολο των εκλογικών του τμημάτων. 
Στην εκλογική περιφέρεια του Δήμου Αλεξάνδρειας ορίστηκαν συνολικά ογδόντα (80) εκλογικά καταστήματα (σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), σε όλα τα εκλογικά διαμερίσματα (δημοτικές και τοπικές κοινότητες) του Δήμου.
Ο Δήμος Αλεξάνδρειας εξέδωσε και δημοσιεύει, σε όλη την περιφέρειά του, το πρόγραμμα της ψηφοφορίας, στο οποίο αναφέρονται: α) η ημέρα της ψηφοφορίας, β) οι ώρες έναρξης και λήξης της, γ) ο τόπος και τα καταστήματα/εκλογικά τμήματα της ψηφοφορίας, και δ) ο αριθμός των βουλευτικών εδρών της εκλογικής περιφέρειας και τα ονόματα των υποψηφίων. 
 
 
Διενέργεια εκλογών με το σύστημα των δεσμευμένων συνδυασμών (λίστας) 
 
Οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, θα διενεργηθούν πριν από τη συμπλήρωση 18 μηνών από τις προηγούμενες, και συνεπώς δε θα ισχύσουν οι διατάξεις του Π.Δ. 26/2012, περί εκλογής βουλευτών με σταυρό προτίμησης. Εφαρμόζονται μόνο οι διατάξεις του Π.Δ. 152/1985, που αφορούν στην εκλογή των βουλευτών με το σύστημα των δεσμευμένων συνδυασμών (λίστα), δηλαδή τη σειρά εγγραφής των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού.
 
Κατά την ψηφοφορία, ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής οφείλει να ενημερώνει τους εκλογείς ότι δεν τίθενται στο ψηφοδέλτιο σταυρός προτίμησης υπέρ των υποψηφίων (σε περίπτωση που τεθεί σταυρός προτίμησης, το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο, αλλά προσμετράται υπέρ του συνδυασμού).
 
 
 
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ
Δικαίωμα ψήφου στις γενικές βουλευτικές εκλογές έχουν οι Έλληνες και Ελληνίδες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων του κράτους και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν. 
Στερούνται του δικαιώματος του εκλέγειν: 
α) Όσοι βρίσκονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση. 
β) Όσοι στερήθηκαν το δικαίωμα αυτό, λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση. 
 
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική (άρθρο 51 παρ.5 του Συντάγματος και άρθρο 6 παρ.2 του Π.Δ. 26/2012).
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με τα καταστήματα που μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ερχόμενοι στις έδρες των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου, όπως και επισκεπτόμενοι την σχετική ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών.
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. 
Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά. 
Ειδικότερα για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του.
Το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και οι Στρατιωτικοί που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις, ή στο Λιμενικό Σώμα, ψηφίζουν με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στην περιφέρεια, όπου υπηρετούν, προσέρχονται στο εκλογικό κατάστημα ατομικά και όχι συντεταγμένοι ή με οποιαδήποτε συνοδεία. 
 
Eκλογείς που δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα 
στις Γενικές Βουλευτικές Εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 
 
 
 
1. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις γενικές βουλευτικές εκλογές είναι, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 51 του Συντάγματος και της παρ. 2 του άρθρου 6 της εκλογικής νομοθεσίας (π.δ. 26/2012 ΦΕΚ 57Α΄), υποχρεωτική. Συνεπώς, όλοι οι εκλογείς υποχρεούνται την 20η Σεπτεμβρίου 2015 να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν για την ανάδειξη των βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
 
2. Από την ανωτέρω υποχρέωση, εξαιρούνται, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 117 της εκλογικής νομοθεσίας (π.δ. 26/2012), οι ακόλουθες κατηγορίες εκλογέων:
 
α) Αυτοί που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους.
β) Όσοι θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.
γ) Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπληρώσεως, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα (40), τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας εκλογικής περιφέρειας (άρθρου 96 παρ.1 του π.δ. 26/2012). 
 
3. Επίσης, θα υπάρξουν εκλογείς που για διάφορους εξαιρετικούς λόγους δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι στις περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνονται:
 
α) Υπάλληλοι του δημοσίου, για τους οποίους, σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα επιτρέψουν να απουσιάζουν από την Υπηρεσία τους, για να μεταβούν να
ψηφίσουν στον τόπο, στους εκλογικούς καταλόγους, του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.
 
 
β) Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κ.λπ., στους οποίους, επίσης, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας μετάβασης στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.
 
γ) Εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.

 
 
 
 

 

Κοινοποίηση