Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

2ο Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας στη Βαμβακοκαλλιέργεια της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Ταχ.Δ/νση: Μητροπόλεως 44
Ταχ.Κωδ.: 59100 Βέροια
Πληρ.: Κ. ΜΠΟΝΑΝΟΣ, Κ. ΜΠΕΗΣ
Τηλ.:2331350152
FΑΧ:2331028916

Βέροια 26/7/2012

2ο ΔΕΛΤΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

1. Στόχοι
1.1 Το παρόν Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων απευθύνεται στους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε Ημαθίας με στόχο την ενημέρωσή τους για την αποτελεσματική φυτοπροστασία στον πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο.
1.2 Αφορά στο διάστημα της εμφάνισης των πρώτων ανθέων και των πρώτων καρυδιών και στην οργάνωση αποτελεσματικής αυτοάμυνας κάθε βαμβακοφυτείας για όλη την καλλιεργητική περίοδο.
1.3 Απαιτείται ο βαμβακοπαραγωγός να παρακολουθεί τακτικά κάθε βαμβακοχώραφο και σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα, να εφαρμόζει τις συγκεκριμένες καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας και στο σωστό χρόνο, όπως περιγράφονται παρακάτω κατά περίπτωση.
2. Διαπιστώσεις
2.1 Οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στην αρχή της ανθοφορίας και την δημιουργία των πρώτων καρυδιών. Το ύψος των φυτών είναι 50 με 70 εκατοστά.
2.2 Σε ορισμένα βαμβακοχώραφα παρατηρήθηκε μικρός πληθυσμός αλευρώδη.
2.3 Σε ορισμένα σημεία παρατήρησης υπήρχε μικρός αριθμός συλλήψεων ενηλίκων στις φερομονικές παγίδες αλλά δεν  διαπιστώθηκε παρουσία  προνυμφών πράσινου σκουληκιού στις δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν.
3. Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές
  Την περίοδο αυτή συστήνεται ψεκασμός  των φυτών με ρυθμιστή ανάπτυξης, που συμβάλει στην επιτάχυνση της  ωρίμανσης των φυτικών ιστών και την πρωίμιση των καρποφόρων οργάνων. Ο βαμβακοπαραγωγός δεν πρέπει να προβαίνει σε προληπτικούς ψεκασμούς με φυτοπροστατευτικά προϊόντα,  έτσι ώστε να υποβοηθηθεί η εγκατάσταση μεγάλων πληθυσμών ωφέλιμων εντόμων πριν από την εμφάνιση της δεύτερης και πιο επιζήμιας γενιάς του πράσινου σκουληκιού. Οι παραγωγοί  θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά τις βαμβακοφυτείες τους ανά 3 ημέρες τουλάχιστον και αν σε τυχαίες δειγματοληψίες σε όλη την έκταση του χωραφιού διαπιστωθεί η ύπαρξη 4 νεαρών προνυμφών ανά 100 φυτά αποτελεί ένδειξη για διενέργεια ψεκασμού.
4. Εφαρμογή ψεκασμών με Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα
  Την περίοδο αυτή δεν απαιτείται καμία χημική επέμβαση εφόσον οι πληθυσμοί είναι κάτω από το όριο επέμβασης . Σε περίπτωση που παρατηρείται προσβολή κατά τη δειγματοληψία και παρατήρηση στο χωράφι, συνιστάται να γίνεται χρήση μόνο εκλεκτικών εντομοκτόνων, πάντα στο κατάλληλο στάδιο. Τονίζουμε ότι όλα τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντα σύμφωνα με τις ετικέτες τους.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΟΚ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΠΚΑΣ

 

Κοινοποίηση