Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης, στο Πλατύ

 
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ
για τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης

Την Κυριακή 4 Νοεμβρίου γιορτάστηκαν τα 100 χρόνια απελευθέρωσης του Πλατέος από τους Τούρκους, με τρισάγιο, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των τριών ιχνηλατών-προσκόπων του Σώματος Μαζαράκη (Αλεξ. Μαυρομιχάλης, Τσαμτσακόπουλος και Νταβαντζής), που στις 20 Οκτωβρίου 2012 έπεσαν μαχόμενοι για την κατάληψη των γεφυρών του ποταμού Λουδία.

Στις 11:30 το πρωί, στο Μνημείο των Προσκόπων, πίσω από τον σιδηροδρομικό σταθμό Πλατέος, παρουσία του δημάρχου Αλεξάνδρειας κ. Φώτη Δημητριάδη, του αντιδημάρχου κ. Σάββα Ανδρονίδη, του προέδρου της δημοτικής κοινότητας κ. Κώστα Κιορογλίδη και μελών του συμβουλίου, τοπικών πολιτιστικών και λαογραφικών συλλόγων, του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Αλεξάνδρειας και κατοίκων, τελέστηκε τρισάγιο και επιμνημόσυνη δέηση από τον Αρχιερατικό Επίτροπο του Ι.Ν. Γεννήσεως της Θεοτόκου Πλατέος, πρωτοπρεσβύτερο Χρήστο Μιχαηλίδη.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον δήμαρχο, τον διοικητή του Α.Τ. Πλατέος, τους τοπικούς συλλόγους Καππαδοκών «Ο Βαρασσός» και Ποντίων «Οι Κομνηνοί», τους Προσκόπους Αλεξάνδρειας, τον Λαογραφικό Όμιλο Ντόπιων Αλεξάνδρειας & Περιχώρων «Το Ρουμλούκι» και το Εργαστήριο Ιστορίας και Πολιτισμού Αλεξάνδρειας & Περιχώρων «Ο Ελληνότοπος».

Με αυτοκριτικό τόνο ο δήμαρχος, αφού ανέφερε ότι διαχρονικά όλες οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές του Πλατέος δεν έπραξαν τα αρμόζοντα για να τιμηθεί η μνήμη των τριών πολεμιστών που ήλθαν από τη νότια Ελλάδα και απελευθέρωσαν τον τόπο μας, ζήτησε συγγνώμη από τους συγγενείς-απογόνους τους (που είναι άγνωστοι) και δήλωσε ότι ο δήμος, εφεξής, κάθε χρόνο την ίδια ακριβώς ημέρα, στις 20 Οκτωβρίου, θα τιμά με επισημότητα το γεγονός, όπως αρμόζει στη μνήμη τους.

Αμέσως μετά τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και στη συνέχεια, στο δημοτικό σχολείο Πλατέος, ενώπιον λιγοστών κατοίκων του χωριού, ο Γιάννης Μοσχόπουλος, δικηγόρος, συγγραφέας και ερευνητής της τοπικής ιστορίας και λαογραφίας, και ο Γρηγόρης Γιοβανόπουλος, δάσκαλος με ειδίκευση στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας, αναφέρθηκαν με λεπτομέρειες στα ιστορικά γεγονότα της μάχης του Καρά Ασμάκ και την κατάληψη των δύο γεφυρών του ποταμού Λουδία από τα ελληνικά στρατεύματα.

Ο κ. Ιωάννης Μοσχόπουλος

 

Ο κ. Γρηγόρης Γιοβανόπουλος
 
Γιώργος Ντελιόπουλος, Γρηγόρης Γιοβανόπουλος, Ιωάννης Μοσχόπουλος
 

Γλαφυρές, έξοχες και διαφωτιστικές από κάθε άποψη οι ομιλίες τους, με παρουσίαση γεγονότων και αφηγήσεων πολεμιστών της εποχής, άγνωστων στους περισσότερους, αξίζει να τυπωθούν, με πρωτοβουλία και δαπάνη του δήμου, και να διαβαστούν.

έκθεση με αναπαραστάσεις των ιστορικών γεγονότων εκείνης της περιόδου

Η εκδήλωση ήταν ουσιαστική, ευχάριστα σεμνή και επιτυχημένη.

Κοινοποίηση